Nadat we gisteren naar het Vaticaan Museum en de Sixtijnse Kapel zijn geweest besluiten we vandaag Vaticaanstad en de St.Pieters Basiliek te gaan bezoeken. We gaan weer met de metro naar Vaticaanstad. Pas als je op het Sint Pieters plein zelf staat besef je hoe groot dit is.

Ook de St.Pieters Basiliek maakt van de buitenkant al een grote indruk.
Op het plein zie je ook de karakteristieke tegels met de windrichtingen zoals je deze zo mooi zag in de film Angels & Demons.
We besluiten eerst om een stukje rond de St.Pieters Basiliek te lopen. Je komt dan op diverse plaatsen de specifieke wachters van Vaticaanstad tegen.
Ook zien we dat de Paus een eigen trein-station heeft.
Als je goed kijkt dan zie je dat je helemaal bovenop de koepel van de St.Pieters Basiliek kunt komen. Dat willen wij ook wel.
Om in de St.Pieters Basiliek te komen moet je aansluiten in een rij. Een bezoek aan de St.Pieters Basiliek zelf is gratis. Je kunt deze lijn eventueel wel skippen via ‘aanbiedingen’ van diverse mensen, maar dat lijkt ons niet de moeite waard. Ze vragen hiervoor Euro 15,= persoon en we besluiten dan ook om netjes aan te sluiten in de rij.
De rij gaat veel sneller dan we dachten. Tip is dat halverwege de middag er bijna geen rij meer is en je dan dus het beste kunt gaan. Verder valt er tijdens het wachten genoeg te zien.
Aan het einde van de rij (net na de trappen) moet je rechtsaf slaan om de koepel te bezoeken. Ga je links, dan ga je rechtstreeks de Basiliek binnen. We slaan dan ook rechts af. Voor een bezoek aan de St.Pieters Basiliek hoef je niet te betalen, maar voor de koepel wel. Je kunt kiezen om het eerste gedeelte met de lift te doen of zonder, maar dat maakt niet zoveel uit in geld.
We besluiten de lift te nemen om alvast het eerste stuk gehad te hebben. Je komt dan aan de bovenkant van het dak van de St.Pieters Basiliek uit met alvast een aardige impressie.
Vervolgens moet je nog 320 traptreden bestijgen door soms nauwe openingen. De beloning is echter ook enorm. Halverwege kun je vanaf de binnenkant in de St.Pieters Basiliek kijken en dat is werkelijke fenominaal.
Je ziet nu pas dat de ‘Schilderingen’ hier eigenlijk Mozaieken zijn. Werkelijk schitterend!
Hierna kun je helemaal naar boven waar je op een fantastisch uitzicht over Rome wordt getrakteerd.
Hierna kun je weer naar beneden waar je uiteindelijk weer bij de ingang van de St.Pieters Basiliek uitkomt. Het is geen verrassing dat deze Basiliek er weer schitterend uitziet van binnen.
Na het bezoek van de St.Pieters Basiliek gaan we weer terug naar ons hotel. We hebben namelijk nog steeds een bezoek aan de binnenkant van het Colosseum op de planning staan. Ook hier kun je het beste later in de middag naartoe gaan zodat de ergste drukte al weg is. Ik had thuis alvast online tickets gekocht. Deze zijn behalve voor het Colosseum ook geldig voor Forum Romanum en Palantine. Je kunt het beste met je Voucher naar de ingang van Forum Romanum gaan om deze in te wisselen voor Tickets. Deze zijn dan 2 dagen éénmalig geldig voor deze toeristische attracties.

We gaan rond 17:00 uur naar het Colosseum en kunnen met onze tickets meteen doorlopen in de linker rij. We zien in de rechter rij toch nog een grote wachtrij staan voor de kassa. Die wachttijd hebben we alvast mooi uitgespaard :-).

Het Colosseum is het middelpunt van Rome en je kunt al bijna voorstellen hoe dit vroeger in de Oudheid geweest moet zijn als de tribunes volzaten voor de spelen.

Behalve het Colosseum zelf is er nog veel meer te zien zoals de voorloper van een schriftje waarbij je in was schrijft.
Ook zie je impressie hoe het er vroeger uitgezien moet hebben.
Natuurlijk zijn er ook diverse mozaieken en ornamenten te zien.
Na het bezoek aan het Colosseum besluiten we de Geocache GC14VPT Ave Caesar te gaan zoeken daar het Forum Romanum nu ondertussen gesloten is en we dus minder last hebben van andere mensen. In eerste instantie krijgen we deze niet gevonden. Na lang zoeken komen we er achter dat deze Geocache een stukje is verplaatst. Hij is gewoon in een hoekje gegooid en niet eens netjes verstopt.
We vinden dat we nu wel een Gelato hebben verdiend en gaan weer naar onze vaste Geletaria.
’s Avonds gaan we weer lekker eten in een restaurantje en het smaakte weer prima.
Op de terugweg naar ons hotel lopen we nog voorbij een kelder waar we iemand instrumenten zien maken.
De vakantie vliegt werkelijk voorbij, want dit is al onze voorlaatste dag. Nog 1 nachtje slapen en we moeten weer naar huis.