Vandaag moest ik voor mijn werk naar Parijs voor een DICOM Working Group Meeting. Deze keer ben ik eens niet met het vliegtuig gegaan, maar met de trein. Vanuit Rotterdam rijdt er nl. een Thalys (Hoge Snelheid trein) direct naar Parijs. Hiervoor moest ik wel eerst vanuit Breda naar Rotterdam.

Je moet voor de Thalys een kaartje reserveren en je krijgt dan een coupe en stoel toebedeeld. De Thalys is mij erg goed bevallen. Zo heb je voldoende beenruimte, kun je de stoel elektronisch instellen, is er gratis WIFI en een stopcontact voor je elektrische apparatuur. De rit van Rotterdam naar Parijs duurt in totaal 2.5 uur.

Aangekomen op station Gare du Nord moest ik nog uitzoeken hoe ik op mijn bestemming kon komen.

Ik moest nl. helemaal in het zuidelijke gedeelte van Parijs (vlakbij Versailles) zijn en ik was aangekomen in Parijs Noord.

Op de verdieping van het treinstation kun je alleen treintickets kopen, dus daar moest ik niet zijn. Als je met de roltrap naar beneden gaat kun je tickets voor de Bus/Tram/Metro/RER kopen. 1 Ticket kost Euro 1,70 en deze kun je dan zowel voor de Bus, Tram, Metro als RER gebruiken. Ik heb begrepen dat je met 1 ticket 1.5 uur lang onbeperkt kunt reizen als je het ‘systeem’ niet verlaat.

Voordat je de Metro/RER kunt ingaan heb je een toegangspoortje waar je je ticket moet invoeren zodat deze van een datum/tijd wordt voorzien. Bij elke overstap heb je dus potentieel een ander ticket nodig, afhankelijk of je het systeem moet verlaten. Bij overstappen tussen Metro/RER lijnen blijf je vaak binnen het systeem. Ik had thuis reeds uitgezocht welke RER lijnen ik moest hebben en waar ik moest in- en uitstappen. Dit kun je handig vinden via de site van RATP. De bus werkt op dezelfde manier. Hier moet je bij binnenkomst ook afstempelen. Eventueel kun je bij de buschauffeur wel een kaartje kopen, maar je moet dan wel gepast geld hebben.

In totaal was ik binnen 1.5 uur van Parijs Noord naar Buc (vlakbij Versailles) gereisd via het openbaar vervoer. Het Inter-Hotel Amarys in Buc was gelukkig zo gevonden. Snel mijn spullen afgooien om op zoek te gaan naar het Paleis van Versailles.

Ik ging met de bus (lijn 262) richting het metro-station Gare Versailles Rive Gauche. Hier vlakbij kun je het beroemde Stadshuis van Versailles vinden dat ook een oorlogsmonument heeft ter nagedachtenis aan de omgekomen inwoners van Versailles in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Vanaf hier is het ongeveer 5 minuten lopen tot het Paleis van Versailles.
Je kunt de tuinen (die ENORM groot zijn) gratis bezoeken. Wil je het Paleis van binnen zien dan moet je een ticket kopen van Euro 15,=. Dit is veel geld, maar echt wel de moeite waard. Ik besloot dan ook om eerst het paleis van binnen te bezoeken en daarna de tuinen.

Elke kamer in het paleis is prachtig versierd met muur en plafondschilderingen.

De ene kamer is nog groter en mooier dan de andere. Zo zie je erg veel open haarden, schilderijen, marmeren beelden, bedden, tafels en ga zo maar door. Wellicht dat onderstaande foto’s je een beetje een idee geven.
Hierna ben ik de tuinen gaan bezoeken die achter het paleis liggen. Deze zijn zoals gezegd enorm groot en erg mooi aangelegd.
Ik heb in totaal dan ook meer dan 1 uur rondgelopen in de tuinen van het Paleis van Versailles. Als mensen mijn wandeltempo weten, dan kun je uitrekenen dat ik tussen de 6 en 7 kilometer heb gelopen.
Het Paleis van Versailles kan ik iedereen sterk aanraden tijdens een bezoek aan Parijs. Verder heb ik gemerkt dat je met de Metro/RER gemakkelijk alle bezienswaardigheden van Parijs kunt vinden en bezoeken.