Vandaag is de laatste échte vakantie-dag. We zijn eerst naar de haven gelopen om hier het blauw-witte treintje te nemen dat ons via een steile helling naar het Asklepieion brengt dat omzoomd is door hoge cipressen.

Dit heiligdom is gebouwd op 3 niveaus en werd in de 4e eeuw voor Christus gebruikt als ziekenhuis en herstelplaats.

Asclepios, de god van de geneeskunde, speelde er de hoofdrol: hij werd hier aanbeden, samen met zijn vader Apollo. De resten van tempels en een oud altaar zijn nog steeds te zien.
Het Asklepieion werd in de oudheid bekend vanwege de kundige priester-doktoren, de Asclepiaden. Zij maakten net als Hippocrates gebruik van natuurlijke geneeswijzen zoals kruidgeneesmiddelen, geneeskrachtige bronnen, zonnetherapieen, dieten en lichaamsoefeningen.

De eed van Hippocrates werd hier geboren en wordt een aantal maal per jaar in de Asclepieion gedeclameerd. Nog steeds leggen medische studenten in Nederland op het moment dat zij hun bevoegdheid krijgen een eed af, die is afgeleid van die van Hippocrates.

Hierna zijn we naar het kasteel van Neratzia gelopen dat dichtbij de haven ligt. Dit is een 14e-eeuwse burcht, die in 1315 door de ridders van St. Johannes van Rodos is gebouwd.

Ondertussen was het al wat later in de middag en het maagje begon al te knorren. We hebben toen lekker op het terras in de haven een koud drankje en een lekker hapje genomen.
Hieronder nog een een overzicht van een aantal foto’s van deze bezoeken.

In de namiddag terug naar het appartement om wat te rusten, koffer in te pakken en de fietsen terug te brengen. Uiteindelijk nog, zoals gebruikelijk, wat zwemmen bij het zwembad van het appartement aan het einde van de dag.

’s Avonds voor de laatste keer nog wat gaan eten in een Grieks Restaurantje in Kos Stad en de vakantie is alweer bijna voorbij…