In Rhodos stad zijn ontzettend veel Geocaches te vinden. Voordeel is vaak dat je op hele mooie plekjes komt waar je anders niet snel terecht komt.

Diana gaat met de meiden naar het strand en ik hoef gelukkig niet mee :-). Ik heb via de iPhone app ‘Geocaching’ nog een aantal geocaches in Rhodos stad gevonden en besluit om hier met de bus naar toe te gaan met een rugzak gevuld met 2 flessen water.

Eerst ga ik naar de geocache GC2JCJ3 St. Nicholas & the 3 Windmills. De cache ligt in de buurt van de St. Nicholas vuurtoren, tussen de vuurtoren en de haven met 3 windmolens.

De 15e eeuwse toren van St. Nicholas aan het eind van de pier in de Mandraki haven was de sleutel tot de verdediging van de stad in zowel de eerste mislukte belegering van 1480 en de tweede en laatste belegering van 1522-1523.
Het werd in puin gestampt in enkele van de hevigste gevechten tijdens de verdediging van de stad. De haven van Mandraki was eigenlijk de oude haven. De drie molens die er nu nog staan zijn eigenlijk alles dat is blijven staan van een lijn van 14 middeleeuwse molens die werden gebruikt om tarwe te malen. De twee herten, een mannetje en de andere vrouwelijke die staan op de pijlers bij de ingang van de haven werden door de Italianen gebouwd en symboliseren de werkelijke herten die ze naar Rhodos brachten om het van slangen te bevrijden.

De geocache bleek van het type nano-cache te zijn, dus dat was even zoeken voordat ik deze gevonden had.

Hierna ging ik op zoek naar de geocache GC2T2KC St. Catherine´s Gate. Op weg naar deze cache kom je langs leuke plaatsen.
St. Catherine’s Gate was de belangrijkste poort van de stad. Het werd gebouwd in 1478 door grootmeester Pierre d’Aubusson, als onderdeel van een poging om de vestingwerken van Rhodos te versterken tegen een gevreesde Ottomaanse aanval: de aanval die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden slechts twee jaar later.
Het was echter onwaarschijnlijk dat deze poort onderdeel zou zijn van een mogelijke aanval door de Ottomanen daar de ruimte tussen de muren en de haven te beperkt was voor de vijand om zijn kamp daar te vestigen. Dit verklaart waarom de poort meer een kunstwerk is, een soort van een mooi eentree, dan een defensieve structuur.
Het relief portretteert de Maagd Maria tussen (links) St John en (rechts) St. Peter. De wapenschilden onder het relief bleken de heraldische symbolen van de koning van Frankrijk (midden), naast die van de Orde (links) en van de Grootmeester (rechts).

In eerste instantie, zelfs na lang zoeken, heb ik deze geocache niet gevonden.

Vervolgens ging ik op weg naar geocache GC2JPRW Medieval Moat. Ook tijdens deze wandeling heb ik weer van alles gezien onderweg.

De cache ligt aan de Middeleeuwse Gracht van Rhodos eiland. De middeleeuwse gracht is een grindpad die de oude stad Rhodes omringt en werd prachtig gerestaureerd als een wandelgebied.
De cache werd redelijk snel gevonden in de spelonk van een rots.
Ik heb vervolgens nog wat gewandeld over het grindpad en dit was erg relaxed en mooi.
Hierna ging ik op zoek naar geocache GCPK1J Enydreio. Deze cache is verstopt vlakbij het aquarium van het eiland. Tijdens de wandeltocht kom je nog voorbij het Casino van Rhodos Stad.
Het Aquarium van Rhodos (in het Grieks “Enydreio”), is gelegen op het meest noordelijke deel van het eiland. Vanaf hier kun je zelfs Turkije zien liggen.
De cache bleek er een van het magnetische soort te zijn die vast hing onder een ijzeren helling. Deze was dan ook snel gevonden.
Vervolgens ging ik op zoek naar geocache GC2JEJ7 Kritika. Kritika is een klein dorpje vlak bij de stad Rhodos aan de westelijke kant. Het wordt beschouwd als een buitenwijk van Rhodos en wordt derhalve vaak niet afzonderlijk in de reisgidsen behandeld.

Vanaf Rhodos stad kun je mooi langs de kustlijn wandelen en je krijgt hierbij een schitterend deel van de westkust van het eiland te zien – Ixia, Kritika en Ialysos baai.

De cache zelf werd redelijk snel in de spelonk van een grot aan de kust gevonden.
Ik had echter nog steeds een wrange smaak dat ik de geocache GC2T2KC St.Catherine´s Gate niet had gevonden en besloot om deze nog eens te gaan bekijken. Dat betekende dat ik dus weer terug moest lopen naar Rhodos Stad.
Aangekomen bij de plek heb ik het bankje (waar de cache volgens de aanwijzing en coördinaten zou liggen) weer grondig gecontroleerd, maar hier lag de cache dus echt niet. Dat betekende dus dat ik de omgeving van het bankje maar aan een grondig onderzoek ben gaan onderwerpen. Na lang zoeken heb ik de cache tenslotte gevonden bovenop het bushokje (zie pijl).
Nu kan ik tenminste gerust slapen ;-). Hierna ben ik weer op weg gegaan naar het busstation om terug te reizen naar ons appartement.
Aangekomen bij het appartement ben ik meteen doorgelopen naar het strand om Diana en de meiden op te zoeken. We hebben toen lekker bij een restaurantje aan het strand een Pita Gyros gegeten met koud drinken erbij en de meiden hebben een grote Bananasplit ijsje op.

Hierna was het tijd om alvast de koffer wat in te pakken voor de terugreis van morgen. ´s Avonds hebben we nog even lekker gezwommen in het zwembad van het appartement voordat we de dag traditioneel afsluiten met een etentje bij een Grieks restaurantje.

Nog 1 dagje vakantie in Griekenland. Het is werkelijk voorbij gevlogen!