Vandaag zijn we naar Deltapark Neeltje Jans in Zeeland geweest. Dit is ongeveer 1 uur rijden vanaf Rijsbergen.

Oorspronkelijk was Neeltje Jans een werkeiland als onderdeel voor de bouw van de Oosterscheldekering tussen Schauwen en Noord-Beveland.  Hierbij werd de zandplaat in de kering opgehoogd en onstond een kunstmatig eiland met de naam Neeltje Jans. Toen het werk in 1986 klaar was, hebben Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap het eiland opgekocht en omgevormd tot natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Oosterschelde. Nu is hierop een informatie- en attractiepark geopend met de naam Neeltje Jans.
In dit waterpark kun je o.a. kennis maken met de Deltawerken. Verder heb je de volgende attracties:

  • Zeehondenverblijf
  • Waterspeelplaats
  • Expo Walviswereld
  • Rondvaart
  • Waterglijbaan
  • High Diving Show
  • Orkaanmachine
  • Moby Dick
  • Aquapolis
  • Speelkasteel

Als eerste zijn we de Deltawerken (link) gaan bezichtigen.

In de stormvloedkering is een Expo ingericht waarin alles duidelijk wordt uitgelegd. Het basis-principe is dat er met grote stalen deuren de monding kan worden afgesloten indien hiertoe noodzaak bestaat. Hierdoor wordt het ecologisch systeem van zout en zoet water niet verstoord.
Vanaf de stormvloedkering hebben we een wandeling gemaakt naar de Orkaanmachine waarbij je kunt voelen wat het betekent als de wind met 135 km per uur waait.  Vervolgens hebben we het Aquapolis bezocht waarbij je diverse vissen van dichtbij kunt bekijken. Tevens wordt hierover uitleg gegeven.
Het maagje begon ondertussen al aardig te knorren en om Diana niet al te gevaarlijk te maken hebben we snel wat gegeten in de Delta Expo. Na de lunch zijn we naar de waterglijbaan gegaan wat plezier voor jong en oud is.
De volgende activiteit was een rondvaart met de boot. Deze viel eigenlijk wat tegen daar de uitleg summier was en we weinig te zien kregen.
Na de rondvaart zijn we naar de Walvisexpo gegaan waar je als het ware door een gigantische walvis loopt met allerlei uitleg. Het begon nu wat te motregenen en we besloten dan ook om binnen in de Delta Expo de Film ‘Delta Finale’ en de 3D-film ‘Waterworld’ te gaan bekijken. De eerste film was erg informatief (en wat gedateerd ­čśë ). De 3D film viel eigenlijk tegen, daar deze erg onsamenhangend was en niet zo veel te maken had met Neeltje Jans.
Het was ondertussen al 17:00 uur geweest en het park sluit om 17:30 uur. We hebben nog even de Expo in het ontvangstgebouw zelf bezocht en zijn toen weer huiswaarts gekeerd.
Deltapark Neeltje Jans is erg leerzaam om iets van de Deltawerken te weten te komen. Verder zijn er voor de kinderen ook nog wat attracties. We hebben ons prima vermaakt deze dag. Kleine kanttekening is dat de entree- en horeca-prijzen van het park vrij hoog zijn. Tip is dus om kaartjes met een kortingsactie te kopen en zelf wat eten en drinken mee te nemen.