Draadloze deurbel op bestaande deurbel knop

In de zomer zit je vaak buiten in de tuin en kun je de deurbel niet horen als deze gebruikt wordt. Nu zijn er draadloze deurbellen die je naast je bestaande deurbel kunt hangen, maar dat vind ik alleen maar onhandig en verwarrend. Je bezoek weet immers niet welke deurbel gedrukt moeten worden. Verder is er bij de draadloze varianten vaak geen goede feedback of deze ingedrukt is (met bijvoorbeeld geluid van de deurbel).

Nu is hiervoor een hele simpele oplossing waarbij je je bestaande deurbel gebruikt. Bij de KlikAanKlikUit serie heb je namelijk de ACDB-7000BC draadloze deurbel met drukknopzender die je kunt aansluiten op je bestaande deurbel knop.

Er is echter een trucje nodig om je bestaande deurbel zelf ook te behouden. Je mag namelijk de deurbel knop niet parallel aansluiten op de 2 draden van de KlikAanKlikUit deurbel zender daar deze anders onderdeel uitmaakt van het gesloten stroom-circuit van je bestaande deurbel. Dit is heel simpel op te lossen door gebruik te maken van een relais. Het principe van een relais is simpel. Als er een stroom loopt (door A1-A2) dan gaat de schakelaar (1-2) dicht.
Je hoeft dus alleen maar A1-A2 in de stroomkring naar je deurbel op te nemen door A1-A2 van je relais parallel aansluiten op je bestaande deurbel. Zodra op de deurbel knop wordt gedrukt gaat er stroom lopen en klapt de schakelaar 1-2 dicht. Op schakelaar 1-2 sluit je dan dus de 2 draden van de KlikAanKlikUit deurbel zender aan.

Update 6 juni 2017:
Op veler verzoek heb ik even een snelle schets gemaakt hoe je het precies moet aansluiten.

Ik heb zelf een deurbel die via een 8 Volt transformator werkt en moest dus een relais vinden dat voor 8 Volt geschikt is. Deze was zo gevonden bij Conrad in de Finder Relais series. Het is een Finder 22.21.8.008.4000 relais geworden.

Bij de Finder serie kun je het type-nummer van een Relais heel simpel bepalen daar hun product-nummer onderstaande structuur gebruikt:
Deze heb ik bij Conrad besteld en na 2 dagen was deze binnen en zo aangesloten. Dit werkte meteen perfect. Als je op de deurbel knop drukt dan gaat de huidige deurbel over en de draadloze variant.
Extra leuke mogelijkheid is dat ik nu deze deurbel ook kan gaan toevoegen aan mijn Pimatic configuratie. Het idee is dat zodra er op de deurbel wordt gedrukt, ik een notificatie op mijn telefoon krijg met datum/tijd wanneer deze ingedrukt is. Altijd handig om te weten of er iemand (bijvoorbeeld pakketdienst) al aan de deur is geweest.

Indien deze informatie je heeft geholpen, overweeg dan een kleine donatie. Ik gebruik deze donatie voor het onderhoud van deze blog. Een donatie maken is heel eenvoudig. Druk hiervoor de Donatie knop aan de rechterkant van het scherm. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel wilt geven.

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
73 Comment threads
80 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
49 Comment authors
Henri MatthijssenChrisJan AHenri MatthijssenStephan Recent comment authors

Jan kl kl
Gast
Jan kl kl

Dank voor je reactie, 30 meter zou prima zijn voor mij.
Ik heb de spullen besteld en zal gaan installeren zodra ik ze heb.
Ik laat even weten of het allemaal werkt.
Hartelijk dan k voor de installatiebeschrijving.

Jan kl kl
Gast
Jan kl kl

Hallo Henri,
Ik heb de spullen binnen en gemonteerd.
Werkt perfect dankzij jou beschrijving.
Mijn dank voor het delen.
Eindelijk is de bel hoorbaar in de keuken en de tweede bel zit op het terras.
Ik ben blij. 😁

Xavier
Gast
Xavier

Ik heb je post gelezen over de kaku deurbel icm bestaande belinstallatie. Als beltrafo in de meterkast heb ik een ABB haf ts8/8 SWH en een gong van Grothe.

Ik heb vervolgens het relais en de 7000b gekocht. deze heb ik vervolgens aangesloten door het relais in de stroomkring op de nemen (uitgang nummer 8 op trafo tussen gong en trafo in). de eerste keer op de bel drukken zorgen voor een raar geluid van de bestaande bel…. Kaki en relais weer ontkoppeld en nu werkt de bel helemaal niet meer…. enig idee wat dit kan zijn?

Xavier
Gast
Xavier

Eindelijk opgelost!

Ergo hahaha was dat de trafo goed is, het relais goed is en de bel goed is.
Maar waarom werkte het dan niet?…
de eerste keer had ik de boel in serie gezet,dat was niet goed. vervolgens op basis van jouw aanwijzingen parallel gezet. relais deed het echter de bel niet.
Hoe dat kwam? ik had tussen het moment van serie en parallel foto’s gemaakt van de bel installatie. Op de gong zelf zat een stickertje waar ik een foto van wilde maken. om deze goed leesbaar te krijgen heb ik aan de schel gedraaid.
de schel zelf zit niet gecentreerd. Doordat ik deze gedraaid had kwam de slaglepel niet meer tegen de schel.

nou hoe “simpel” kan het zijn he….

nogmaals ontzettend bedankt voor al je hulp en meedenken!

Marc Fleerackers
Gast
Marc Fleerackers

Ik heb mijn draadloze deurbel aangesloten op een bestaande bedrade bel zoals U in uw blog vermeldt.

De draadloze bel werkt prima maar de bestaande gong klinkt stil en ratelt een beetje. Ik heb het vermoeden dat de beltrafo 8V niet voldoende stroom kan leveren voor het relais 8V ac te kunnen aansturen. Hebt U dit ook of zou een nieuw beltrafo van 12 V AC helpen?

Alvast bedankt.

tonbor
Gast
tonbor

snappen doe ik het niet. zo te zien staat het relais in serie net als de deurbelknop en niet parallel. of zie ik het verkeerd

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Ik denk dat je deurbel en deurbelknop door elkaar haalt. Het klopt toch vooral als je beseft hoe een relais werkt.

D.J
Gast
D.J

Hallo,

Ik heb deze schakeling geïnstalleerd.
Voor relais heb ik echter dezelfde variant gebruikt , maar dan met 2 NO contacten .
Deze is ook gewoon bij Conrad te bestellen.
Hierdoor kon ik met een extra beltrafo de bestaande huis bel gewoon blijven gebruiken.
Bedankt voor deze handige deurbel.

Groeten, Dick

Ron
Gast
Ron

Hallo

Ik heb ook dezelfde spullen aangeschaft, en de relais werkt met de draadloze bel alleen de originele bel doet het met de inschakeling 1 keer en dan niet meer dit is de friedland deco met een constante spanning, maar ik zie dat jij op de foto 6 kabeltjes hebt ik heb er maar 4, wat doe ik verkeerd of waar of of wat moet ik die andere 2 kabeltjes op aansluiten ?

Alvast heel erg bedankt voor je reactie,

Groetjes Ron

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Zie de schets in de blog. A1-A2 van je relais sluit je parallel aan op je bestaande deurbel (niet deurbelknop). Op 1-2 van je relais sluit je de 2 draden van de KlikAanKlikUit deurbel zender aan.

Ron
Gast
Ron

Hallo Henri,

Als ik het zo aansluit blijft mijn origine bel constant bellen en de relais doet dan niks

Ron
Gast
Ron

Hallo Henri,

Op mijn bestaande bel heb ik een aansluiting A-C gaat naar rechtstreeks naar de trafo, dan heb ik v/A-C daar zitten twee draden op 1 gaat er naar de trafo en de andere naar de bel knop, dan heb ik nog een c1 aansluiting die gaat naar de bel knop ik heb dezelfde spullen besteld zoals jij hebt

Ron
Gast
Ron

Hallo Henri,

Het is gelukt dom van me het is inderdaad een kwestie van goed lezen, toch bedankt voor je reactie

Henk
Gast
Henk

Mag de KaKu zender 12 volt hebben mijn travo geeft 12 volt wisselspanning.

Jan de Bruijn
Gast
Jan de Bruijn

Ik heb met veel belangstelling jouw artikel gelezen mbt het plaatsen van een extra deurbel.Omdat ik dit ook wilde doen heb ik dezelfde Finder relais aangeschaft. Helaas werkt het niet zoals ik had gehoopt. Ik heb niet heel veel verstand van electronica.

Ik heb een nieuwe Friedland gong in de gang hangen met en 8V trafo. Ik had al een Byron draadloze bel met bijbehorende drukker. Nu heb ik op de contacten van de drukker op het printplaatje 2 draden gesoldeerd en deze op het relais aangesloten (1 en 2). Het relais heb ik verder op de gong/trafo aangesloten (A1 en A2).

Ik heb het zover dat de gong overgaat en dat het relais ook getrokken wordt, maar de extra bel doet vervolgens niets. Als ik de draden dan loskoppel, begint de draadloze bel ineens over te gaan.

Ik zal ongetwijfeld iets verkeerd doen of verkeerde aannames hebben gedaan dat het in mijn situatie ook wel zou werken.

Kun je mij vertellen wat ik niet goed doe? Alvast hartelijke dank!

Bart Schenning
Gast
Bart Schenning

Ik heb de draadloze deurbel en de relais gemonteerd volgen jouw schema, maar als we de bestaande bel er bij aan koppelen blijft deze continu door bellen de bestaande bel is wel een bel met een melodie. Mijn vraag is werkt dit systeem ook bij een bel met melodie?

je vriend
Gast
je vriend

Gave tutorial, ik heb wel een vraag:

Als ik de kaku in de andere stroomkring plaats (in linker kring op plaatje), en tegelijkertijd de trafo en deurbel verplaats naar de rechter kring op het plaatje, dan werkt het geheel toch ook?

Ik heb dan alleen een 12V relais nodig, toch?

Waarom zou ik dat willen? Ik vervang de trafo door een 8 volt aansluiting met daarachter een andere KAKU schakelaar, hiermee kan ik dan de oorspronkelijke bel aan en uit zetten, terwijl er wel altijd een belsignaal binnen komt via de KAKUbel. Handig als mijn kinderen slapen, maar ik bv via een lamp of ander signaal wel wil zien dat er gebeld wordt.

Ben benieuwd, iig alvast hartelijk dank!

Taco
Gast
Taco

Ik heb op basis van je blog een kaku deurbel besteld en een 8V relais bij Conrad zoals je beschreef. Als ik die nu echter tussen de draden naar mijn deurbel aansluit en hem indruk gaat mijn relais met 50Hz trillen in plaats van de deurbel. Het is een 8v 50Hz module in de stoppenkast waar de deurbel op aangesloten is.

Hoe moet ik hem juist aansluiten of heb ik dan een ander relais nodig?

Job
Gast
Job

Nou, hier ook iemand die er niet uitkomt.
Heb een 12V AC beltrafo, dus een bijpassend Finder relais aangeschaft. Vervolgens de boel aangesloten, zie de foto in bijlage. Rechts is de trafo, rechtsboven gaat naar de schakelaar, rechtsonder naar A1/A2 van het relais, aansluiting op de bel spreekt voor zich. Parallel rechtstreeks op de polen van de bel werkte niet, daarna de optie op de foto geprobeerd naar aanleiding van jouw voorbeeld met kroonsteentjes.

Beide resulteert in hetzelfde: de bestaande bel maakt geen volledige uitslag (wel een “ding” maar geen “dong”) en het relais wordt niet getriggerd. Het lijkt alsof het toch in serie geschakeld staat en de spanning dus over de componenten verdeeld wordt ipv gelijk te zijn, maar volgens mij heb ik het toch juist aangesloten.
Of heb ik heel erg mis hoe ik het moet bedraden om tot een parallelschakeling te komen? Theoretisch snap ik wel hoe dit soort dingen werken, praktisch ben ik er niet zo sterk mee 😛

IMG_20180428_201323.jpg
RobH
Gast
RobH

Ik heb het veel eenvoudiger gedaan zonder duur relais. Alle onderdelen bij elkaar iets van 2,50 Euro. Niet uitgaan van die 8 volt maar van die 8 volt 5 volt maken, maakt de keuze een stuk groter en gemakkelijker. Dit kleine relais trekt ook nauwelijks stroom. Enige is dat op de foto het printje is aangesloten op de afstandsbediening met één van de draden bij de batterij. Dat werkte om de een of andere reden niet terwijl het hetzelfde printspoor is. Als de twee draden bij het contact zijn aangesloten werkt het wel.

20180327_201358.jpg
20180327_193624.jpg
RobH
Gast
RobH

Voor de goede orde, de 8 volt aansluitingen op de tekening staan dus parallel aan de vaste deurbel (de fysieke bel, dus niet het contact) zodat er pas stroom door het circuitje loopt op het moment dat de deurbel wordt ingedrukt.

Tom
Gast
Tom

Hallo, Ik ben ook van plan om een ACDB 7000BC aan te schaffen om die tegelijk met mijn huidige deurbel te laten functioneren. Ik heb e.e.a. bij dit forum bekeken maar voor ik het serieus verder bestudeer heb ik graag antwoord op de vraag of het in mijn situatie wel mogelijk is. Uit de vraag blijkt waarschijnlijk al dat ik van dit soort zaken niet veel verstand heb. Ik voeg een afbeelding van mijn trafo en aansluitingen (rechtsboven in het plaatje) mee. Bij voorbaat dank als iemand het wil bekijken.

deurbel aansluiting.jpg
Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Op basis van deze foto kan ik niet beoordelen of het vanuit je meterkast gaat lukken, maar ik mag aannemen van wel. In principe moet je checken of je alle aansluitingen van: trafo begin – deurbelknop – deurbel – trafo einde hebt. Zoals in de blog aangegeven en in de diverse reacties terug te lezen kun je dan de oplossing toepassen door het relais parallel op de deurbel aan te sluiten.

Marcel
Gast
Marcel

Beetje oud artikel, maargoed:

Ook ik ben tegen het probleem aangelopen van het koppelen van ACDB-7000BC aan mijn bestaande deurbel. Het kan wel, vaak wordt er een extra relais tussen gezet, maar daar hoor je ook problemen over omdat de beltrafo dan niet genoeg vermogen heeft om en de gong en het relais te voorzien van stroom. Ook is het relais vrij prijzig.

Daarom heb ik een kleine pcb gemaakt waar een rectifier, condensator en opto-coupler op zit, daar kan je de draden van de KaKu zender dan rechtstreeks insteken, op de andere ingang sluit je de gong aan.

diagram.png
Deurbell_rendered.png
stephan
Gast
stephan

Beste Henri,

Bedankt voor je heldere uitleg, toch lukt het niet en volgens mij zit alles goed.

Dit heb ik:

Trafo:
beltrafo 0918-001
primair 220V
secundair 8V
50/60Hz
0,5 A
8 V

Deurbel:
8-16V
6V
Max 15 W
Friedland
TYPE 4
NOM-ANE

KAKU:
ACDB-7000BC

RELAIS:
Finder
22.21.8.008.4000

Wat heb ik gedaan:
Ik heb de draad opgezocht die naar de deurbel gaat.
Deze heb ik doorgeknipt en een kroonsteentje tussengezet.
Aan de kant van het kroonsteentje die weer naar de deurbel gaat heb ik extra draden erbij geprikt.
Deze twee extra draden gaan naar A1 en A2 van het relais.
Op 1 en 2 van het relais heb ik de ACDB-7000BC aangesloten.

Bij een test hoor ik de deurbel zachtjes brommen.
Maar niet de ding dong 🙂

Wat zou er mis kunnen zijn?
Zit het in de hardware of heb ik toch het aansluiten niet begrepen?

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Je moet de deurbel (niet deurbel knop) parallel aansluiten op je bestaande deurbel en niet serieel. Zo te lezen heb jij het dus serieel aangesloten. Zoek de 2 aansluitingen op je deurbel en vanaf hier moeten de draden naar A1-A2 van het relais gaan.

stephan
Gast
stephan

over een weekje terug van vakantie dan opnieuw proberen. bedankt voor je snelle reactie.

stephan
Gast
stephan

om evt verwarring te voorkomen zo heb ik het gedaan…
is dat niet juist dus?

deurbel.PNG
Jan A
Gast
Jan A

Hetzelfde project wil ik thuis ook uitvoeren. De spullen zijn besteld.

Graag zou ik ook de telefoon aansluten op dezelfde manier.
De zender zou dan aan de telefoonlijn gekoppeld moeten worden (op een of andere manier, zoals een extre telefoonbel) of er zou een geluidsdetector gebruikt moeten worden.
Bellman heeft dit soort producten in het assortiment, maar die zijn peperduur.

Zijn er tips hoe dit aan te pakken?

Chris
Gast
Chris

Ik heb ook de draadloze deurbel gekocht en wil deze aansluiten zoals jij hebt aangesloten, maar ik als NIET elektricien snap er niet zoveel van. De relais Finder 22.21.8.008.4000 die jij vernoemt in je blog, zou dat werken met mijn trafo NEU-Schupa NTR 100 T25/E 220V 50/60 Hz?

Daarnaast vraag ik me af, wat voor stroomdraad ik moet gebruiken?
Kan dat met elk draad?

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Zie afbeelding 5 welk relais je precies nodig hebt. Belangrijk is of je transformator van je bestaande bel gelijkstroom (= DC en dit is bij de meeste het geval, te herkennen aan == teken) of wisselstroom (= AC, te herkennen aan ‘golfjes’ teken) levert. Kijk verder welke voltage je transformator levert aan je deurbel. Bij de meeste is dit 8 volt. Derhalve kwam ik op het Finder 22.21.8.008.4000 relais uit.

Je kunt elk stroomdraad gebruiken om deze aan te sluiten. Ik heb normaal schakeldraad genomen, maar dat is niet per se nodig.