Ik heb eerder geschreven over de HooToo Tripmate Nano reis router waar ik al veel plezier van heb gehad met mijn reizen naar het buitenland. Ik merk echter dat deze ondertussen niet meer leverbaar is er er ondertussen reis routers zijn met meer en betere mogelijkheden. Ik heb daarom wat online onderzoek gedaan en heb uiteindelijk de Beryl AX GL-MT3000 router aangeschaft.Specificaties

De Beryl GL-MT3000 is erg klein en handig mee te nemen. Je kunt hiermee een draadloze of bedrade internet verbinding delen met meerdere gebruikers. Verder heeft deze allerlei leuke opties aan boord zoals:

  • WiFi 6 technlogie
  • Gebasseerd op OpenWrt
  • Gigabit snelheid (2.5 GB WAN-poort en 1 GB LAN-poort)
  • VPN Client & Server ondersteuning
  • AdGuard ondersteuning om advertenties te weren
  • Ouderlijk toezicht
  • Ondersteuning WPA3 en IPv6
  • USB 3.2 Gen 1 Type-A poort

Configureren

Het gebruik van het apparaat is erg eenvoudig. Je sluit de Beryl GL-MT3000 aan op een USB voeding en hierna verbind je jouw device via een wireless verbinding met het Wifi SSID dat door de Beryl GL-MT3000 wordt uitgezonden. De default SSID en netwerk key kun je vinden op de sticker op de onderkant van het apparaat en kan je achteraf aanpassen:
Nadat je bent verbonden met je Beryl GL-MT3000 router ga je met je internet browser naar het het volgende adres om op de hoofd-pagina van je Beryl GL-MT3000 te komen:

http://192.168.8.1

Bij de eerste keer wordt er nog gevraagd om de taal en een nieuwe ‘admin’ wachtwoord in te stellen:


Vervolgens kun je wat instellingen plegen waarvan je de meeste maar eenmalig (bijvoorbeeld thuis) hoeft uit te voeren.Voor internet toegang is de voorkeur in een hotel om gebruik te maken van de fysieke ethernet kabel, maar als die niet voorhanden is dan maak je gebruik van de WiFi. Kies in dat geval voor ‘Repeater’ en zoek het WiFi netwerk van het hotel:Als het hotel gebruik maakt van een ‘captive portal’ dan moet je wellicht eerst nog een browser sessie openen om je kamer-nummer en naam door te geven voordat je toegang krijgt tot internet. Vanaf nu kan elke device dat je bij je hebt connectie maken met het Wifi SSID van de Beryl GL-MT3000 en veilig gebruik maken van Internet.

Hieronder vind je aantal screenshots wat je allemaal kunt instellen zodat je een beetje een indruk krijgt.Wat ik erg handig vind is dat ik eenmalig alvast een VPN cliënt kan instellen die dan voortaan gebruikt wordt door alle apparaten die met de Beryl GT-MT3000 verbinden. Dat kan bijvoorbeeld je eigen OpenVPN server thuis zijn of je Private Internet Access service. Tevens kun je de toggle button instellen dat deze de OpenVPN verbinding gebruikt of niet.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Beryl GL-MT3000 en hoe te gebruiken kun je ook de volgende YouTube video bekijken.
Bij deze video hoort de volgende blog met ongeveer dezelfde instructies zoals ik hierboven heb gegeven.

Conclusie

De Beryl GL-MT3000 is een veelzijdig apparaat met ontzettend veel mogelijkheden en eigenlijk onmisbaar als je op vakantie gaat en niet tegen beperkingen wilt aanlopen (b.v. maximaal aantal apparaten dat je mag verbinden met jouw gegevens van je accommodatie). Als je tevens een VPN instelt dan kan iedereen automatisch een veilige verbinding gebruiken zonder risico’s en extra stappen.

Heb jij nog leuke tips voor netwerk apparatuur, dan hoor ik die graag in de reacties op dit artikel.