Ik heb al diverse blog items besteed aan VPN (o.a. OpenVPN op Debian). De meeste gingen dan over het zelf opzetten van een VPN server thuis zodat je een veilige verbinding met je thuis-netwerk kunt maken en bij al je apparaten kunt komen in je netwerk.

VPN is echter ook een goede manier om een veilige verbinding met het internet te maken en/of een andere lokatie te spoofen dan je daadwerkelijk bent (handig bij sommige streaming diensten). Het volgende overzicht toont mooi hoe VPN werkt:
VPN biedt dus bescherming en geeft internet gebruikers veilige en anonieme toegang tot een netwerk. Met een VPN-verbinding wordt het internetverkeer op je pc, smartphone of tablet omgeleid via een versleutelde beveiligde internetverbinding met een VPN-server. Ik raad mijn gezin altijd aan dat wanneer ze buitenshuis gebruik maken van internet (vooral met bankzaken) dat ze VPN aanzetten zodat niemand kan ‘meeluisteren’. Ik vind vooral open hotspots op vliegvelden en winkelcentra verdacht.

Er zijn enorm veel aanbieders van VPN servers met elk hun voor- en nadelen. Ikzelf heb destijds voor Private Internet Access (PIA) gekozen. Deze werkt bij mij erg goed en betrouwbaar tegen een redelijke prijs. PIA pretendeert dat ze geen log files bijhouden en komt goed uit de snelheidstesten. Verder kun je met 1 abonnement tot 10 apparaten tegelijkertijd gebruiken. Ik kan mijn abonnement dus mooi in het gezin delen. Tenslotte is PIA beschikbaar voor heel veel verschillende clients (ik gebruik het op de iPhone, PC, MacBook en Raspberry Pi).

PIA heeft een enorm netwerk aan landen waar je uit kunt kiezen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix kijken zoals ik eerder heb uitgelegd. Ik moet hierbij wel aantekenen dat er tussen Netflix en VPN aanbieders een kat-en-muis spelletje is waarbij Netflix telkens probeert om VPN diensten uit te schakelen. Aangezien PIA een grote speler is en zij ook baat bij hebben dat dit goed werkt, zijn ze meestal erg snel om dit weer op te lossen.

Als je serieus bent over veiligheid dan kan ik je PIA van harte aanbevelen.