De BBQ Guru Cyber Q is een ideale thermometer met een eigen webserver om de temperatuur van je vlees en BBQ overal ter wereld te monitoren.

Zoals je op deze blog kunt lezen zijn wij ook fervent BBQ’ers. De Big Green Egg gaat gemiddelde wel 1 keer per week aan. Vooral voor slow-and-slow gerechten is de Big Green Egg ideaal. Je kunt nl. heel gemakkelijk je BBQ lang stabiel houden op een temperatuur met minimaal gebruik van houtskool. Low-and-slow betekent ook vaak dat ik ‘s nachts de BBQ al aansteek er er vlees opleg. Voor je gemoedsrust is het fijn dat je voor de zekerheid toch de temperatuur van je BBQ en je vlees regelmatig kunt checken.

Nu heb ik al twee draadloze temperatuur meters, maar deze hebben als nadeel dat je nog steeds in de buurt van je huis moet zijn om deze te controleren daar de communicatie op RF en Bluetooth is gebasseerd. Vooral bij low-and-slow wil je ook weleens buiten huis gaan. Na wat zoeken kwam ik de BBQ Guru Cyber Q tegen.Bij deze temperatuurmeter is de communicatie op Wifi gebasseerd wat natuurlijk mogelijkheden biedt met port-forwarding op de router. Op deze manier kan ik de temperaturen overal ter wereld uitlezen als ik internet heb. Verder heeft deze BBQ Guru Cyber Q maar liefst 4 probes (1 voor BBQ temperatuur te meten en 3 voor het vlees). Als laatste kun je hierop nog een Pit fan aansluiten zodat je alleen maar een BBQ temperatuur hoeft in te stellen en hij automatisch de BBQ temperatuur regelt. Door meer zuurstof aan te zuigen gaat de temperatuur omhoog en door deze dicht te knijpen naar beneden. Erg handig en goed voor je gemoedsrust.

Nu is het nadeel dat de BBQ Guru Cyber Q maar liefst Euro 100,= duurder is in Nederland als in Amerika. Aangezien we deze zomer naar Florida op vakantie gingen had ik het plan gevat om deze daar aan te schaffen. Ik heb toen het adres van de receptie van ons appartementen complex gebruikt en via Internet een bestelling geplaatst. De betaling heb ik met mijn creditcard gedaan en ik heb het pakket via UPS laten afleveren bij de receptie. Binnen 3 dagen was het pakket binnen en kon in de koffer naar huis.

Thuis aangekomen moest deze natuurlijk gelijk uitgeprobeerd worden. In de doos vind je het volgende:


Ik heb meteen een vast IP adres ingesteld voor de BBQ Guru Cyber Q en een port-forwarding aangemaakt. De BBQ Guru Cyber Q zelf heeft een web-server aan boord waarmee je deze kunt benaderen en diverse zaken kunt instellen. Er zijn echter ook diverse Apps in de Apple Store te vinden die veel handiger zijn. Na wat zoeken en evalueren vond ik de Cybercook App met erg veel mogelijkheden.Voor de mogelijkheid om de temperatuurmetingen op te slaan en in een grafiek te bekijken (ook run-time) is erg handig.Je krijgt op deze manier een erg goede indruk hoe het gaat en hoe stabiel alles is. Het aansluiten van de Pit fan gaat ook erg eenvoudig m.b.v. het bijgeleverd verloopje.We hebben voor een eerste run gerookte buikspek uitgeprobeerd en dit ging ideaal. Even BBQ temperatuur instellen, BBQ aansteken en de BBQ Guru Cyber Q regelt dat de BBQ precies op de gewenste temperatuur komt en hierop stabiel blijft staan. Hierna kon ik het vlees erop leggen en de vlees probe aansluiten. Ook hier weer een temperatuur instellen en zodra het vlees deze temperatuur bereikte kreeg ik een mooi alarm op mijn iPhone en op de BBQ Guru Cyber Q zelf. Ideaal.

Heb je een BBQ Guru Cyber Q nodig als je een Big Green Egg hebt? Ik denk dat het antwoord nee is. Het is echer wel heel erg handig en beter voor mijn gemoedsrust. Wij zijn er in elk geval erg blij mee en gaan deze nog vaak gebruiken.