MOINK Balls van de BBQ zijn gemakkelijk te bereiden en smaken zowel warm als koud. Het is een ideaal start gerecht of borrelhapje.

Al een hele tijd staan MOINK Balls op mijn lijstje om nog eens op de BBQ klaar te maken. Op internet kun je heel wat informatie hierover vinden. Zo vond ik op de site van BBQ NL het volgende verhaal hierover:

Op 2 augustus 2008 verscheen het eerste berichtje over MOINK Balls op het BBQ-Brethren Forum. Larry “BBQ-Grail” had een zak kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes gekruid met barbecue rub, omwikkeld met spek, dit alles vastgezet met een prikkertje en na een tijdje in de smoker, er saus over gedaan. De MOINK Ball was geboren, MOINK komt van Moo en Oink, Moo voor het rundergehakt van de balletjes, Oink van de Bacon.

Eén van de belangrijkste voorwaarde is dat je diepvries Italiaanse gehaktballetjes gebruikt, er is echter een uitzondering op die regel! Als je in een land woont waar die niet te koop zijn mag je je eigen balletjes draaien. Ik heb de gehaktballetjes gemaakt met het recept van “Noskos” dat je o.a. ook hier kunt vinden.

Je hebt voor MOINK Balls nodig:

 750 gram rundergehakt
 zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
 1 losgeklopt ei
 60 gram gekruid paneermeel
 2 eetlepels fijngehakte knoflook
 1 theelepel zeezout
 1 theelepel versgemalen zwarte peper
 118 ml melk
 1 theelepel gedroogde oregano
 2 theelepels gedroogde peterselie
 ontbijtspek
Gooi al deze ingrediënten in een schaal en meng deze goed door elkaar.
Draai hier vervolgens kleine gehaktballetjes van. Niet te groot, daar je hierna er nog ontbijtspek om moet wikkelen.
Bestrooi de MOINK Balls vervolgens met je favoriete rub saus. Ik heb Big Bob Gibson rub gebruikt:
Hierna moet je er ontbijtspek rond de gehaktballetjes wikkelen en met een cocktailprikkertje vastzetten. Diana had bij de Makro repen ontbijtspek gevonden wat ideaal was. Met 1 reep kun je precies 2 gehaktballetjes omwikkelen.
De BBQ had ik ondertussen al voorbereid voor een indirecte sessie waarbij ik 1 gasbrander had uitgezet. De richttemperatuur is zo rond de 107o Celcius wat met de gas BBQ redelijk makkelijk is in te stellen. Ik heb voor de smaak nog een “rookpot” met hickory hout op de gasbrander gezet.
Vervolgens de BBQ klep sluiten en 1½ uur laten liggen. Ik ben er lekker bij gaan zitten met een biertje om de temperatuur in de gaten te houden. Het is jammer dat er geen “geur internet” bestaat, want het ruikt heerlijk!

Na 1½ uur kun je de MOINK Balls nog bestrijken met je favoriete BBQ Saus. Ik heb hiervoor Sweet Baby Ray’s Honey genomen.

Nu nog een ½ uur op de BBQ laten liggen en dan kun je de MOINK Balls eindelijk van de BBQ halen en is het smullen geblazen.
Je kunt de MOINK Balls als voorgerecht gebruiken, maar ze smaken ook heerlijk koud ‘s avonds bij een borreltje.