Buikspek is uitermate geschikt om low en slow te bereiden op je BBQ. Met een heerlijke rooksmaak is dit zowel koud als warm erg lekker.

Het volgende recept komt uit het boek Hete Kolen en stond al lang op ons to-do lijstje. Door het buikspek eerst te pekelen wordt het nog smaakvoller. Het roken met eikenhout zorgt voor diepe kleur en stevige rooksmaak. Het appelhout en de maple syrup geven een zachtere, lichtzoete smaak aan de gerookte spek.

We hebben voor het pekelen het volgende recept gebruikt:

  • 2 teentjes knoflook
  • 4 jeneverbessen
  • 100 gram zeezout
  • 50 gram witte bastardsuiker
  • 1 laurierblaadje

Pel en halveer, voor de pekel, de knoflook. Kneus de jeneverbessen. Meng nu alle ingrediënten in 5 dl heet water zodat de suiker en het zout oplossen. Leng nu aan met 7 dl koud water en laat het afkoelen. Leg het buikspek (1 kg. zonder zwoerd) in de pekel en sluit het af met een deksel. Laat het nu 72 uur in de koelkast liggen.

Prepareer de Big Green Egg voor indirect en met 1 hotspot. Leg het eiken het dichts bij de hotspot en dan het appelhout.
Vul de lekbek met een klein laagje water en breng de temperatuur van de BGE naar ongeveer 120° Celcius. Leg het buikspek op het rooster en laat het in totaal ongeveer 5 uur roken.
Bestrijk de spek de laatste 45 minuten met de maple syryp.
De kerntemperatuur moet op ongeveer 70° Celcius uitkomen voordat je het buikspek van het rooster haalt.
Het resultaat was heerlijk in combinatie met een lekkere aardappelsalade. We hadden toch nog wat over en dat smaakte de volgende dagen heerlijk op de boterham in dunne plakjes.