Zoals je in vorige blog artikelen hebt kunt lezen (hier en hier), maak ik veel gebruik van Aqara sensoren voor mijn domotica in huis. Deze sensors zijn erg betrouwbaar, klein en betaalbaar. De meeste gebruikte sensor van de Aqara familie had ik echter nog niet, te weten de temperatuur sensor.

In het verleden heb ik nl. zelf een oplossing gemaakt met mijn eTemperature project. Dit werkt erg goed, maar is niet voor alle doeleinden geschikt. Ik kreeg het idee om de temperatuur van mijn koelkast van mijn buitenkeuken te gaan meten zodat ik mijn speciaal bieren op de juiste temperatuur kan houden 😉 Je kunt nl. de stand van de koelkast regelen, maar je weet dan nog niet wat de temperatuur precies wordt. Mijn eTemperature oplossing is niet geschikt voor het meten van de temperatuur van de koelkast.

Aqara temperatuur sensor

Ik heb daarom besloten om de Aqara temperatuur sensor aan te schaffen bij AliExpress. Deze Aqara sensor is niet duur en was snel binnen in het vertrouwde doosje:
In de verpakking vind je de sensor, een extra plakker en de handleiding:De sensor zelf is klein en daarom ook goed geschikt voor de koelkast:


Pairen

Het pairen met Zigbee2MQTT gaat op de vertrouwde manier door het knopje 5 seconden ingedrukt te houden. Het volgende artikel bevat veel informatie over het pairen van Xiaomi en Aqara sensoren indien je problemen hebt met pairen.

Na het pairen kun je de sensor in Domoticz vinden met behulp van de Domoticz Zigbee2MQTT plugin.

Je kunt in Zigbee2MQTT eventueel nog extra configuratie-settings instellen voor de sensor in de ‘/opt/zigbee2mqtt/data/configuration.yaml’ file, maar dat bleek voor mij niet nodig te zijn.

'0x00158d0001d73386': 
  friendly_name: Temperatuur Koelkast 
  temperature_precision: 1 
  temperature_calibration: 0 
  humidity_precision: 1 
  pressure_precision: 1 
  pressure_calibration: 0

In eerste instantie was ik wat bang dat de metingen vanuit de koelkast niet zouden doorkomen vanwege het Kooi van Faraday “effect”, maar dat bleek mee te vallen. De sensor wordt betrouwbaar uitgelezen en de temperatuur komt overeen met mijn gecalibreerde Thermapen MK4 thermometer. Als ik internet lees dan vind er een update plaats bij verandering van temperatuur, vochtigheid of druk of anders tenminste elk uur.

Indien je de temperatuur sensor wilt ophangen dan kun je op Thingiverse ook diverse 3D modellen vinden.

Conclusie

Ik kan de Aqara sensor van harte aanbevelen. Hij meet betrouwbaar en is goedkoop te verkrijgen.