De AppleTV 2 is een klein handig apparaatje waarmee je diverse kanalen kunt bekijken en die je met je iPhone kunt gebruiken.

De laatste dag in Duitsland zijn we nog in CentrO (link) in Oberhausen geweest. Dit is een gigantisch overdekt winkelcentrum met allerlei voorzieningen.

In CentrO hebben ze ook een officiële Apple Store, waarbij je alle Apple producten kunt uitproberen. Natuurlijk hebben we deze ook bezocht en vooral de kinderen waren onder de indruk van de MacBook Air.

Ikzelf heb hier een Apple TV 2 gekocht als aanvulling op mijn iPhone en iPad. De Apple TV is een mediaspeler zonder ingebouwde harddisk. Ook kun je extern geen harddisk of ander geheugen op het apparaat aansluiten omdat daarvoor een geschikte USB aansluiting ontbreekt. Het idee is dat het apparaat zijn media via Internet of via het gekoppelde netwerk verkrijgt.

In het compacte doosje vind je: de Apple TV 2, afstandbediening, stroomkabel en documentatie.

De voeding zit in de Apple TV zelf en volgens de documentatie verbruikt deze slechts 6 Watt. De Apple TV wordt middels een HDMI kabel aangesloten aan de HD TV. Er zit geen aan/uit knop op de Apple TV. Wel kun je instellen na hoeveel tijd deze in de sluimerstand gaat. Ik heb de Apple TV middels een UTP kabel aangesloten op mijn intern netwerk, maar eventueel kan dit ook draadloos, daar dit ook standaard zit ingebouwd.
Als je de Apple TV voor de eerste keer hebt aangesloten kun je een aantal dingen instellen zoals Taal (inclusief Nederlands). Verder raad ik aan om Thuisdeling van iTunes aan te zetten.

Het hoofdmenu bestaat in Nederland uit de volgende onderdelen:

Internet

 • Youtube
 • Podcast
 • MobileMe
 • Flickr, om je foto’s te bekijken
 • Radio, met honderden radio zender
 • In de bioscoop, met Engelstalige filmtrailers

Computer
Hier verschijnt de foto, film en muziek inhoud van je Mac of PC indien je thuisdeling in iTunes hebt ingesteld

Instellingen

 • Algemeen, waar zaken als netwerk, tijdzone, taal en dergelijke kunnen worden ingesteld
 • Schermbeveiliging, voor het beheer van screensavers
 • Audio en Video
 • Airplay, met deze functie aan kunt u vanaf uw iPod Touch, iPhone of iPad inhoud streamen naar jeHD TV
 • Computer, waar thuisdeling aan of uit kan worden gezet
 • Sluimer nu, om de Apple TV in de slaapstand te zetten
De afstandbediening werkt goed, maar het is handiger om je iPhone/iPad te voorzien van de ‘Remote’ applicatie. Hiermee wordt de bediening super simpel en is vooral tekstinvoer veel handiger.
Je kunt de Logitech Harmony One ook programmeren voor je Apple TV 2. Deze heeft dan zelfs allerlei extra IR commando’s.

De meest gebruikte functie van de Apple TV is Airplay. Hiermee kun je foto’s, films en muziek van je iPhone/iPad streamen naar de Apple TV en dat werkt bijzonder handig en mooi. Hierbij moet de applicatie op je iPhone/iPad dan wel Airplay ondersteuning hebben. Dit werkt o.a. erg mooi met de applicatie Air Video wat sowieso een grote aanrader is.

Als je een jailbreak op je Apple TV uitvoert, dan kun je eventueel ook nog alternatieve software installeren zoals XBMC Mediaplayer (link) en Plex Client.

Wellicht iets voor de toekomst om uit te proberen.