In deze blog leg ik uit hoe je een extra deurbel ‘WiFi-enabled’ maakt. Ik maak hierbij gebruik van de bekende ESP8266. Voor deze blog heb ik de volgende spullen besteld:

Als eerste ga ik de Tasmato firmware op de ESP8266 flashen met een SparkFun Beefy 3 wat een USB-to-Serial Converter is. De ESP8266 heeft de volgende pin-layout:
De USB-to-Serial Converter sluit je als volgt aan op je ESP8266 module:


Zie ook mijn blog over Sonoff S20 hoe ik ESPEasy gebruik.

Hierna moet je Tasmato nog configureren. Ik heb de ESP8266 op ‘Generic (18)’ gezet. Verder heb ik ‘D3 GPIO0 Button1’ ingesteld als ‘Relay1 (21)’Helaas werkte het relais eerst niet. Na wat zoeken kwam ik er achter dat de ESP8266 module die ik had (V1.0) een design fout heeft. Dit kun je oplossen door de CH_EN van de ESP8266 met VCC te verbinden en weerstand R2 (10k) te verwijderen van het bord.


Na deze aanpassing werkte het relais wel.

Omdat we het Relay als een pulse-schakelaar willen gebruiken moet je een rule aanmaken in Tasmota in het ‘Console’ scherm:

rule on power1#state=1 do backlog Delay 1; power1 Off endon
rule 1

Deze rule zorgt ervoor dat indien het relay wordt aangezet er een delay van 0.1 seconden is gevolgd door het weer uitzetten van het relay. Op deze manier genereer je dus een puls, wat dus je deurbelknop emuleert.

Ik heb bij een Hornbach een goedkope deurbel met ingebouwde transformator gekocht en hier heb ik de HLK-PM01 (voor voeding) en ESP8266 ingebouwd.
De deurbel hangt nu in de buitenkeuken en m.b.v. WiFi kan ik deze aansturen. Daar er Tasmato op staat kan ik deze eenvoudig integreren in mijn Domoticz omgeving en programmeren zoals ik wil. Verder heb ik vanwege WiFi een heel betrouwbare verbinding.