In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je je garage roldeur m.b.v. Pimatic open kunt maken. Om te controleren of je deur daadwerkelijk open en dicht is kun je gebruik maken van zogenaamde magnetische contact sensors.

Als je op eBay zoekt dan kom je deze 433 MHz Wireless Magnetic Contact Sensor tegen voor ongeveer Euro 2,50.
Ik heb deze een aantal besteld en toen ze binnenkwamen moest ik zelf nog een batterij kopen. In deze sensor gaat een formaat 23A 12V batterij (Duracell MN21 batterij) die o.a. verkrijgbaar is bij NKON.Ik kwam er later pas achter dat deze contact sensor alleen maar een signaal stuurt indien hij ‘open’ is en niet als hij weer ‘dicht’ gaat. Dat is dus niet goed voor mijn toepassing. Je kunt deze contact sensor wel goed gebruiken als een trigger voor bijvoorbeeld een alarm. Voeg deze als volgt in Pimatic aan je devices toe:

{
 "id": "garage-contact",
 "name": "Garagedeur Status",
 "class": "HomeduinoRFContactSensor",
 "protocols": [
  {
   "name": "contact2",
   "options": {
   "id": 102406
  }
 }
 ],
 "autoReset": true,
 "resetTime": 4000
},

De setting ‘autoReset’ in combinatie met ‘resetTime’ zorgt ervoor dat het device na de afgelopen periode weer als ‘dicht’ wordt gezien. Met behulp van debug logging kun je handig het “id” nummer van je sensor vinden. Daarvoor moet je debug logging aanzetten in je ‘homeduino’ plugin:

{
 "plugin": "homeduino",
 "driver": "serialport",
 "driverOptions": {
  "serialDevice": "/dev/serial/by-id/usb-1a86_USB2.0-Serial-if00-port0",
  "baudrate": 115200
 },
 "receiverPin": 0,
 "transmitterPin": 4,
 "debug": true
},

Zet vervolgens je logging op ‘debug’ niveau en verbreek het contact van je sensor. Je kunt dan het “id” aflezen in je logging:
Ik heb vervolgens een ‘rule’ gemaakt voor mijn normale garagedeur dat deze aan mij een berichtje stuurt als deze langer dan 3 seconden wordt geopend:

{
 "id": "rule-garage-door",
 "name": "Garagedeur",
 "rule": "when contact of garage-contact is equal to opened for 3 seconds then push title:\"Garagedeur is open om {date(\"hh:mm\")}\" message:\"Garagedeur is open om {date(\"hh:mm\")}\" priority:1",
 "active": true,
 "logging": true
},

Wil je een contact sensor die ook een ‘gesloten’ signaal stuurt dan kun je de KlikAanKlikUit AMST-606 module gebruiken die je bij Hornbach voor ongeveer Euro 11,= kunt kopen. Deze sensor voeg als je als volgt toe aan je Pimatic devices:

{
 "id": "garage-big-contact",
 "name": "Garage Roldeur",
 "class": "HomeduinoRFContactSensor",
 "protocols": [
  {
   "name": "contact2",
   "options": {
    "id": 12000
   }
  }
 ],
 "xClosedLabel": "Gesloten",
 "xOpenedLabel": "Open"
}

Als je dit vervolgens in Pimatic gebruikt dan ziet dit er als volgt uit:
Ik merkte echter dat mijn examplaar een erg slecht bereik had (maximaal 3 meter). Dit schijnt wel vaker voor te komen bij de AMST-606. Oplossing is om deze open te schroeven en een externe antenne te plaatsen van 16.5 cm (zie hier).

Ik zelf ben op eBay op zoek gegaan naar een ander type magnetisch contact sensor ((met voorkeur gevoed door 12V) die zowel een ‘open’ als ‘gesloten’ signaal stuurt. Dat viel nog niet mee. De meeste ondersteunen nl. niet het versturen van het ‘gesloten’ signaaal. Uiteindelijk heb ik er toch 1 gevonden en wel een Kerui D026 module.
Deze module verwacht ik over enkele weken te ontvangen. Indien dat ook niet goed werkt dan ga ik de AMST-606 van een externe antenne voorzien.