Tijdens Black Friday zag ik een goede deal voor een oudere Intel NUC machine bij Hardware4Sale.nl. Aangezien Domoticz een belangrijke rol in ons huis speelt voor Domotica leek het mij een goede idee om de Rasperry Pi (die al aardig oud begint te worden) te vervangen door een Intel NUC vanwege de volgende redenen:

  • Sneller (CPU en meer geheugen)
  • Betrouwbaarder qua opslag (SSD in plaats van USB stick)
  • Toekomst bestendiger (gemakkelijker te vervangen)

Ik heb nu de Intel NUC Kit NUC5i3RYH voor een zacht prijsje gekocht. Deze is vrij oud (5e generatie Intel) maar meer dan prima om Domoticz te draaien. De Intel NUC5i3RYH heeft een i3 processor, 8GB DDR3 geheugen en een 120GB SSD harddisk. Bij Hardware4Sale.nl kun je eventueel nog extra opties kiezen of een iets actuelere Intel NUC machine.
Ik heb op dit moment met Domoticz een aardig historie aan gegevens opgebouwd en die wilde ik niet kwijtraken. Gelukkig is het migreren van een Domoticz installatie naar een ander systeem redelijk eenvoudig. In deze blog leg ik uit hoe ik dit voor elkaar heb gekregen.

Voorbereiden Intel NUC

De volgende stappen heb ik doorlopen:

  • Intel NUC BIOS update
  • Debian installeren
  • Domoticz installeren
  • Zigbee2MQT installeren
  • Mosquitto installeren
  • Overnemen oude gegevens van Domoticz en Zigbee2MQTT

Intel NUC BIOS update

Nadat ik de Intel NUC had ontvangen heb ik deze voor de zekerheid van de laatste firmware voorzien. Download hiervoor de firmware en zet deze op een USB stick. Zet dan de Intel NUC aan en druk op de F7 toets. Vervolgens kun je in het menu het BIOS updaten.

Debian

Vervolgens heb ik Debian als Operating Systeem geïnstalleerd op de Intel NUC met behulp van een Debian Boot USB. Creëer een bootable USB disk van de Debian ISO die je download. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van Rufus. Doe de USB disk in je Intel NUC en druk tijdens het opstarten van je Intel NUC op de F10 toets om vervolgens je USB disk als boot drive te gebruiken. Voer vervolgens alle stappen uit die je op je scherm ziet om Debian te installeren. Na installatie verwijder je de USB disk en restart je de Intel NUC.

Tip
Nadat je Debian hebt geïnstalleerd  en opgestart kun je het beste de power management functies uitzetten met het volgende commando:

sudo systemctl mask sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.target

Domoticz installeren

Nadat Debian er op stond en deze helemaal up to date was gebracht heb ik Domoticz geïnstalleerd door het volgende commando uit te voeren in de SSH shell:

sudo apt install curl
sudo bash -c "$(curl -sSfL https://install.domoticz.com)"

Neem alle default settings over tijdens de installatie. Na een paar minuten is de installatie klaar. Zie voor aanvullende informatie ook mijn eerder artikel over het installeren van Domoticz voor eventuele extra stappen.

Zigbee2MQTT installeren

Aangezien ik gebruik maak van Zigbee2MQTT als broker voor mijn Zigbee devices in huis heb ik de volgende instructies gevolgd om ook Zigbee2MQTT te installeren op de Intel NUC. Deze stappen moet je heel precies opvolgen. Voor het automatisch opstarten van Zigbee2MQTT via een service moet je wel een kleine aanpassing maken in de file ‘/etc/systemd/system/zigbee2mqtt.service’. Verander hier de ‘User’ in de gebruiker die jij hebt aangemaakt in je Debian installatie.

Mosquitto installeren

Als broker voor MQTT berichten maak ik gebruik van Mosquitto. Voer de volgende instructies uit om Mosquitto op je Debian systeem te installeren.

Overnemen oude gegevens van Domoticz en Zigbee2MQTT

Tenslotte gaan we alle gegevens van je oorspronkelijke Domoticz systeem van je Rasperry Pi overnemen. Maak eerst een backup van je Domoticz gegevens op je Raspberry Pi. Restore deze gegevens dan weer op je Intel NUC. Dit alles doe je in het Domoticz hoofdmenu (Instellingen > Instellingen > Backup/Herstel). Kopieer (of installeeer) nu al je Domoticz plugins (in ‘/home//domoticz/plugins’ directory) van je Raspberry Pi naar je Intel NUC.

Voordat we de gegevens van Zigbee2MQTT gaan overnemen moet je eerst deze service stoppen op je Raspberry Pi en Intel NUC met het volgende commando:

sudo systemctl stop zigbee2mqtt

Kopieer de volgende files van je Raspberry Pi naar je Intel NUC:
– /opt/zigbee2mqtt/data/configuration.yaml
– /opt/zigbee2mqtt/data/database.db

Controleer voor de zekerheid of de port in de ‘configuration.yaml’ file klopt op de Intel NUC. Start vervolgens Zigbee2MQTT weer op en controleer de logging met:

sudo journalctl -u zigbee2mqtt.service -f

Aanvullende acties

Afhankelijk wat je nog allemaal op je Raspberry Pi voor Domoticz nog extra heb geïnstalleerd moet je deze eventueel ook nog op je Intel NUC installeren. Zo heb ik o.a. nog de Nefit Easy Server software geïnstalleerd.