Is het de moeite waard om je iPhone 3GS te vervangen door een iPhone 4S. Vandaag bespreek ik de mogelijke voordelen die je hiervan hebt.

Sinds 2 jaar heb ik een iPhone 3GS en ik moet toch wel zeggen dat dit één van de beste aanschaffen van mijn leven is. Ik had destijds een GSM waar je alleen maar mee kon bellen, SMSen en een simpel Java spelletje kon spelen. Rond die tijd waren er al veel geavanceerde smarthphone GSM toestellen, maar deze hadden niet al de specificaties die ik zocht. Ik heb toen net zo lang gewacht tot een toestel de volgende eigenschappen bezat:

 • Bellen en SMS’en (duh)
 • Muziek en video afspelen
 • Mogelijkheid tot installeren van applicaties
 • Offline navigatie

Ten tijde dat de iPhone 3GS werd aangekondigd kwam TomTom ook met een applicatie voor de iPhone. Dat was voor mij het moment om in te stappen in de smartphone wereld. Ik heb deze toen aangeschaft in combinatie met een 2-jarig contract van T-Mobile die toen nog de enige aanbieder van de iPhone in Nederland was.

Daar op 1 oktober de 2 jaar voorbij waren begrijp je natuurlijk wel dat ik erg nieuwsgierig was naar de aankondiging van het nieuwste model van de iPhone. Vantevoren was er al een overweldigende geruchtenstroom op gang gekomen en de verwachtingen waren voor de meeste mensen (te) hoog. Veel mensen waren achteraf teleurgesteld, maar dat begrijp ik eerlijk gezegd niet. Ik probeer hieronder uit te leggen waarom.

Veel mensen hadden gehoopt op een nieuw design, temeer dat de ontwikkelperiode deze keer niet 12 maanden, maar 16 maanden was geweest. Toen de iPhone 4S werd gepresenteerd bleek deze echter hetzelfde design te hebben als de iPhone 4.

Maar waarom zou je een prachtig design als de huidige iPhone 4 veranderen? Het antenne-probleem hadden ze met de CDMA versie (Verizon) al opgelost. Ik denk dat deze mensen teleurgesteld zijn omdat ze nu niet kunnen opscheppen dat ze de nieuwste versie hebben door alleen maar de iPhone te tonen. Voor mij, als techneut, gaat het echter niet om de buitenkant, maar vooral om de binnenkant.

Juist hier waren de meeste aanpassingen gemaakt waar je echt wat aan hebt. Zo bevat de iPhone 4S een nieuwe (dual-core) processor genaamd de A5. Dit is dezelfde processor die je in de iPad 2 zult vinden. Apple beloofd dat deze 2 maal sneller is als in de huidige iPhone 4. In de processor zit ook het grafisch component en deze zou tot zelfs 7 maal sneller moeten zijn. Ik ben benieuwd wat applicatie-bouwers hier allemaal mee gaan ‘doen’.

De batterij-duur zou door dit alles niet minder geworden zijn en op de meeste vlakken zelfs verbeterd.
Verder bevat de iPhone 4S een verbeterde camera van 8 megapixels (3264 x 2448 pixels) met een hybride IR filter voor heldere en scherpere foto’s. Dit zou betere foto’s moeten opleveren bij weinig licht. Ook is het nu mogelijk om video met een kwaliteit van 1080p HD op te nemen en deze maakt hierbij gebruik van real-time beeldstabilisatie. Ik vind dit echt een geweldige verbetering want ik maak vaak gebruik van de camera van de iPhone. Deze heb je nl. altijd bij je en er zijn altijd wel van die momenten dat je net iets wilt vastleggen en je op dat moment je ‘echte’ camera niet bij je hebt. Hierover gesproken, Apple heeft ook de opstarttijd voordat je je eerste foto kunt maken sterk verbeterd. Binnen 1.1 seconde kun je dit nu doen.
De huidige iPhone 4 heb je in 2 varianten. Een voor het GSM netwerk en een voor CDMA (met name Verizon in Amerika). Dit heeft Apple nu geïntegreerd in 1 iPhone. Het is nu dus echt een wereld GSM die je overal ter wereld kunt gebruiken. Handig als je in het buitenland bent.

Maar je kunt de beste hardware hebben, dat betekent nog niet dat de gebruikerservaring goed is. Dit zie je met name bij Android telefoons die geweldige hardware hebben, maar waarbij de gebruikerservaring een stuk minder is. Dit is het gedeelte waar Apple juist in uitblinkt. Als je dit eenmaal hebt ervaren, dan wil je niets anders meer.
Nu wordt gelijktijdig met de iPhone 4S ook het vernieuwde IOS 5 aangekondigd die geweldige verbeteringen bevat. Hier is al enorm veel over geschreven, maar hieronder som ik een aantal zaken op die ik echt een verbetering vind (naast het huidige IOS 4):

 • Vernieuwd notificatie-systeem
 • iCloud ondersteuning (muziek, video, foto’s, documenten en backups)
 • iMessage als tegenhanger van WhapsApp
 • Twitter integratie
 • Safari verbeteringen (o.a. tabbed browsing (iPad), reader functionaliteit)
 • (Automatisch) Syncen tussen IOS devices
 • Draadloze updates zonder tussenkomst van je PC (iTunes)
 • Lokatie functie om je vrienden te vinden
 • Multi Gesture

Ik zal in een volgende toekomstige blog hier wat verder op in gaan. Als het goed is komt IOS 5 op dinsdag 12 oktober wereldwijd beschikbaar. Deze zal, naast de iPhone 4S, beschikbaar zijn voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad en iPad 2. Ik zal mijn IOS devices dan ook meteen updaten en mijn ervaringen met jullie delen.

Als laatste werd tijdens de presentatie van de iPhone 4S, exclusief draaiend op iPhone 4S, de persoonlijk assistent Siri voorgesteld. Dit is spraakgestuurde software die je in natuurlijke taal vragen kunt stellen. Het bijzondere hieraan is dat deze software zelflerend is en steeds intelligenter wordt. Als je bijvoorbeeld een keer de naam van je vrouw verteld, dan kun je de volgende keer gewoon vragen om je vrouw te bellen en Siri weet dan wie dit is ;-). Siri ondersteunt op dit moment alleen Engels, Duits en Frans maar meer talen zullen volgen in de toekomst.
Zijn er dan geen wensen meer over voor een nieuwe iPhone? Natuurlijk zijn er die altijd. Het huidige (fantastische) Retina display is ‘slechts’ 3.5 inch groot. Zonder de grootte van de telefoon aan te passen zou je die best 4 inch groot kunnen maken door de randen rondom het huidige scherm te verkleinen. Ik vind niet dat het veel groter moet worden, want dan past de iPhone niet zo goed meer in je broekzak. Verder zou het fijn zijn als je zelf het geheugen kunt uitbreiden met een microSD kaartje, maar dat zie ik nooit gebeuren bij Apple.

Is de nieuwe iPhone 4S de aanschaf waard zul je misschien afvragen? In mijn geval zeker daar ik nu nog de iPhone 3GS heb. Toen de huidige iPhone 4 was aangekondigd wat het al de moeite waard om te upgraden, maar nu helemaal. Maar ik denk dat het zelfs voor de huidige iPhone 4 bezitter loont met de interne verbeteringen. Ik verwacht dat de software met de nieuwe iPhone 4S pas echt goed tot zijn recht komt en dan met name de persoonlijke assistent Siri.

Hieronder nog een aantal (Engelstalige) youtube video’s die het een en ander wellicht verduidelijken: