We hebben het allemaal wel een keer meegemaakt dat Internet thuis opeens niet werkt. Je merkt dan pas hoe afhankelijk je hier van bent en hoe vervelend dat is. In dat geval is de eerste actie altijd om je Modem en/of Router te rebooten. Vaak lost dit dan het probleem op. Indien dat niet het geval is dan ligt de oorzaak niet bij jou maar bij je Internet provider.

Aangezien ik nu Domoticz heb draaien heb ik hier eens over nagedacht of ik deze actie niet kan automatiseren. Ik werd hierbij op het idee gebracht door de bestaande ResetPlug oplossing. Deze oplossing is echter redelijk duur (US$ 59,99) en dat moest goedkoper kunnen dacht ik.

Met behulp van mijn eerdere opgedane kennis met de Sonoff S20 en Watchdog heb ik een idee uitgewerkt. Ik heb nu Sonoff S20 devices gebruikt voor de Ziggo Modem en Unifi USG router die mijn Internet verkeer regelen.

Verder heb ik een LUA ‘Timer’ script geschreven dat een aantal grote internet sites (Google, Cloudfare, Microsoft en NU.nl) checkt. Als deze allemaal niet zijn te pingen voor een langere tijd, dan moet er wel iets met Internet aan de hand zijn. In dat geval schakel ik de power van de Ziggo Modem en Unifi USG Router uit, wacht 1 minuut en schakel deze weer in. Dit zou in de meeste gevallen het probleem moeten oplossen.

Dit alles leidt tot het volgende stappen plan:

  • Prepareer Sonoff S20 device (zie hier)
  • Installeer ‘System Alive Checker’ plugin (zie hier)
  • Maak gebruikersvariabelen aan nodig voor LUA ‘Time’ script
  • Voeg LUA ‘Time’ script toe

Bij ‘System Alive Checker’ heb ik de volgende grote internet sites gedefinieerd:
Hiervan heb ik apparaten gemaakt (Instellingen > Apparaten) door de groene pijl te drukken en deze een naam te geven:Voor het LUA ‘Time’ script heb ik de volgende gebruikersvariabelen (Instellingen > Meer Opties > Gebruikersvariabelen) nodig:
Voeg vervolgens een LUA ‘Time’ script toe:
Zet hierin de volgende inhoud:

Bovenaan in dit script kun je de Sonoff S20 devices definieren waarop je het Ziggo Modem en Router hebt aangesloten. Verder kun je de timeout instellen hoe lang je geen internet moet hebben voordat het Ziggo Modem en de Router worden gereboot.

Hopelijk heb ik dit script nooit nodig, maar het is altijd handig om te hebben.