In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je met een Xiaomi Aqara Motion Sensor een lamp automatisch aan en uit kunt zetten. Tevens heb ik aangegeven hoe je kunt voorkomen dat je opeens in het donker komt te staan als je toch nog aanwezig bent (vanwege de vast ingestelde 2 minuten delay in de Xiaomi Aqara Motion Sensor).

Waf

Dit werkt nu erg goed bij ons en iedereen in huis begint het langzaam te waarderen. Echter zie ik dat soms toch nog uit gewoonte de aan/uit knop per ongeluk wordt gebruikt terwijl ik aangegeven heb dat deze altijd aan moeten blijven staan.

Vanwege de WAF wil ik niet al te grote stappen ineens nemen en heb besloten dat de normale fysieke knoppen nog blijven zitten. De planning is dat ik deze later vervang door Aqara Smart switches, maar meer daarover in een toekomstige blog.

Oplossing

Als je nu echter per ongeluk de fysieke aan/uit knop gebruikt dan zal de lamp altijd aan blijven staan met mijn eerdere oplossing. Dit probleem kun je eenvoudig oplossen met een zogenaamde watchdog. Idee hierachter is dat je de lamp alsnog uitzet als deze een langere tijd aanstaat. Dit is heel eenvoudig voor elkaar te krijgen door een LUA ‘Time’ script te maken.
Een LUA ‘Time’ script wordt door Domoticz precies elke minuut 1 keer aangeroepen. Je kunt hiermee dus perfect een teller maken die aangeeft hoe lang een lamp al aanstaat en bij een bepaalde waarde alsnog wordt uitgeschakeld zolang er geen beweging wordt gedetecteerd.

Maak hiervoor een teller aan in de Gebruikersvariabelen (Instellingen > Meer opties > Gebruikersvariabelen):
Maak nu een ‘Time’ LUA script aan met de volgende inhoud:

Tenslotte moet we het eerdere ‘Device’ LUA script dat gebruik maakt van de Xiaomi Aqara Motion Sensor aanpassen door de hierboven aangemaakte teller te resetten indien de lamp uitgaat:

Met bovenstaande scripts wordt de lamp in de bijkeuken automatisch aangezet indien er beweging wordt gedetecteerd. Verder zal deze minimaal 3 minuten aanblijven zolang er beweging gedetecteerd blijft worden. Wordt in de tussentijd per ongeluk de fysieke aan/uit knop gebruikt dan zal de bijkeuken lamp die aanstaat alsnog automatisch na 15 minuten worden uitgezet.

In een toekomstige blog ga ik uitleggen hoe je dit alles weer op een slimme manier kunt combineren met een intelligente schakelaar.