Marlin is de bekendste open-source software die je op je Creality Ender 3 Pro kunt zetten. Vereiste is wel dat je eerst een bootloader op je Creality Ender 3 Pro hebt geïnstalleerd.

De Marlin software kun je rechtstreeks vanaf hier downloaden. Ikzelf prefereer echter om gebruik te maken van GIT zodat je gemakkelijker je source-files kunt updaten. Naast de Marlin software moet je ook de voorbeeld configuratie files downloaden die de juiste instellingen voor diverse printplaten bevat.

git clone https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/                                                                                  
git clone https://github.com/MarlinFirmware/Configurations.git

Je zult met bovenstaande commando’s zien dat er 2 directories zijn aangemaakt: ‘Configurations’ en ‘Marlin’. Voor de standaard printplaat van je Creality Ender 3 Pro moet je alle files van de directory ‘\Configurations\config\examples\Creality\Ender-3’ copiëren naar de directory ‘\Marlin\Marlin’.

Start nu de Arduino IDE en laad de file ‘Marlin\Marlin.ino’.
Stel je ‘Tools > Board’ in op ‘Sanguino’ en ‘Tools > Processor’ op ‘ATmega1284 or ATmega1284P (16 MHz)’. Verbind de Creality Ender 3 Pro printer met een mini-USB naar USB kabel met je computer en kies ‘Sketch > Upload’. Het compileren kan diverse minuten duren, waarna de upload start die ongeveer 1 minuut in beslag neemt.

Hierna kun je de Creality Ender 3 Pro disconnecten van je computer en weer op de normale netspanning aansluiten. Als je de printer opstart zul je een ander boot scherm zien. Je moet nu éénmalig de EEPROM inhoud wissen door in het menu van je Creality Ender 3 Pro printer ‘Configuration > Advanced Settings > Initialize EEPROM’ te kiezen.

Na een update van je Marlin software moet je (naast het wissen van je EEPROM) alle settings van je printer weer op de ‘factory default’ zetten door het GCODE commando ‘M502’ (= reset) te sturen gevolgd door ‘M500′ (= store). Voor het versturen van GCODE commando’s heb ik gebruik gemaakt van Pronterface.

Hier vind je veel informatie over een aantal belangrijke instellingen van de Marlin firmware. Op de volgende link vind je een uitleg van alle instellingen.


Met de juiste instructies is het updaten van je software van je Creality Ender 3 Pro dus niet zo moeilijk. Laat jij weten of het bij jou ook is gelukt?