Vandaag leg ik uit hoe je je AppleTV 2 kunt jailbreaken en hoe je hier dan de Plex Client software opzet voor gebruik met je media verzameling.

Zoals je in een vorige blog hebt kunnen lezen hebben we een Apple TV 2 (ATV2). Tot nu gebruikte ik de Apple TV voornamelijk in combinatie met Airplay. Aangezien ik ook een Plex Server heb draaien met diverse IOS mobiele clients is de logische stap om de ATV2 hier ook geschikt voor te maken.

Je kunt echter op de ATV2 niet zomaar je eigen applicaties draaien. Daarvoor moet je deze eerst jailbreaken. Dit is echter enorm eenvoudig en je hebt hiervoor alleen maar een micro USB kabel nodig. Hierbij is de connector nog kleiner dan bij een mini USB kabel.

Verder dient opgemerkt te worden dat op het moment van schrijven van deze blog een jailbreak nog niet mogelijk is op een ATV3. Gelukkig heb ik nog een “oude” AppleTV2, dus dat zou moeten lukken. Ik kwam er toen echter achter dat de software op mijn ATV2 al Versie 5.1 (5120) was en dat daarvoor nog geen jailbreak beschikbaar was.

Het was dus zaak om eerst de software de downgraden naar Versie 5.02 Build 9B830 (4250). Gelukkig signed Apple deze versie nu nog (of weer), dus was het nog mogelijk om te downgraden.

Eerst moet je deze firmware (de zogenaamde ISPW file) downloaden. Deze versie is erg gemakkelijk te vinden. Vervolgens kun je deze met iTunes terugzetten op je ATV2. Zorg ervoor dat je ATV2 alleen maar met je USB kabel verbonden is (dus geen power kabel!). Hierna moet je de ATV2 in de zogenaamde DFU Mode zetten. Dit doe je als volgt met de meegeleverde zilveren afstandbediening:

Druk Menu + Down totdat lampje snel begint te blinken
Druk Menu + Play voor ongeveer 7 seconden

Je ATV2 zal nu verschijnen in de lijst van iTunes. Druk nu de SHIFT toets in terwijl je op [Restore] drukt. Je kunt dan de ISPW file kiezen die je zojuist hebt gedownload. Hierna is het een kwestie van wachten todat de firmware geïnstalleerd is op je ATV2.

Hierna kan het jailbreaken beginnen. Hiervoor is een handige tool beschikbaar die al het werk uit handen neemt: Seas0nPass.

Download deze tool van bovenstaande locatie en zorg dat je ATV2 nog niet met de USB kabel is verbonden (en ook niet met de power kabel!). Als je de tool opstart krijg je het volgende scherm te zien:

Kies nu ‘Create ISPW’

De laatste Apple TV Software zal nu worden gedownload en worden gebruikt om er een speciale ‘jailbroken’ versie van te maken. Wanneer de tool hiermee klaar is komt de instructie om de micro-USB kabel aan te sluiten op je ATV2.

Als het lampje van je ATV2 snel begint te blinken moet je Menu + Play ongeveer 7 seconden indrukken om je ATV2 in DFU mode te zetten. iTunes zal nu automatisch starten en het restore process van de jailbroken software file starten.
Als iTunes klaar is met het terugzetten van de firmware ben je klaar! Je ATV2 is nu jailbroken. Je kunt dit controleren wanneer je de ATV2 op je TV aansluit. Het Settings symbool (rechtsonder) zal nu rood zijn.
Nu de ATV2 een jailbreak heeft, kan de pret pas echt beginnen! Je kunt er nu allerlei software opzetten. Hiervoor moet je eerst met een terminal (SSH) inloggen op je ATV2. Start Putty op en kies het IP-adres waarop je ATV2 is aangesloten. Log nu in met default user ‘root’ en paswoord ‘alpine’.

Ik heb hierna Plex 0.10.107 geinstalleerd op de ATV2 met de volgende commando’s:

apt-get update && apt-get install beigelist org.tomcool.smframework

wget --no-check-certificate https://github.com/downloads/thomashw/thomashw.github.com/plex_atv_plugin-0.10.107.deb

dpkg -i plex_atv_plugin-0.10.107.deb

killall AppleTV

Je bent nu al klaar met Plex te installeren op je ATV2, zo simpel is het! Hieronder zie je aantal screenshots hoe het er op je TV uitziet.

Op de ATV Wiki http://wiki.plexapp.com/index.php/PlexNine_Client_ATV kun je nog veel informatie vinden hoe een en ander is in te stellen en te gebruiken. Nu kunnen we voortaan ook op de slaapkamer van de Media collectie genieten.