Plex is de beste manier om je verzamelde media netjes en mooi te organizeren, beheren en af te spelen. Het is bovendien geschikt voor heel veel devices.

Indien je een aardige verzameling aan films en tv-series hebt, dan is Plex een mooie manier om deze georganiseerd te presenteren. Om Plex te configuren moet je eigenlijk maar 2 dingen te doen. Ten eerste moet je een Plex Server installeren en configureren. In de Plex Server stel je precies in welke media je allemaal wilt delen. Tenslotte kun je Plex Clients installeren om de media te zien en af te spelen.

Het mooie van Plex is dat het multi-platform is. Dit betekent dat je Plex Servers voor de PC, Apple en Linux hebt. Verder heb je ook een verscheidenheid aan Plex Clients zoals voor de PC, Apple, Linux en IOS devices (Apple). Er wordt zelfs aan een web-based client gewerkt.

Daar wij een aardige collectie aan films en tv-series hebben leek het mij een goed idee om een Plex Server te installeren op mijn Debian Web/IMAP Server.

Het installeren van een Plex Server op een Debian Linux Server is kinderlijk eenvoudig. Voeg hiervoor de volgende regel toe aan je /etc/apt/sources.list file:

deb http://plex.originet.eu/ stable main

Hierna voer je het volgende commando uit:

apt-get install plexmediaserver

In principe heb je nu de Plex Server geïnstalleerd en hoef je deze ‘alleen’ nog maar de configureren. Dit kun je volledig met een web-client doen. Start je webbrowser op en geef de volgende URL op:

http://<ip-address>:32400/manage

Je krijgt nu de Plex Media Manager te zien.

Je kunt hier een aantal globale instellingen maken.
Het belangrijkste stuk is echter het toevoegen van media. Kies hiervoor een van de onderdelen bij ‘Add Media to your Library’.
Vervolgens kun je het onderdeel een naam geven en moet je het path aangeven waar de media gevonden kan worden. Let er ook op dat je bij ‘Advanced’ de taal Nederlands opgeeft. De informatie-grabber zal dan proberen om de extra meta-informatie van je media in het Nederlands op te halen als deze beschikbaar is.
Je kunt altijd de meta data nog fine-tunen. Ga op je entry staan, druk de rechtse muistoets en kies ‘Bewerk Metadata’.
Je kunt hierbij de volgende zaken eventueel nog fine-tunen.
Als je tenslotte al je media hebt toegevoegd kun je je Clients gaan installeren. Voor de iPhone/iPad is er een erg mooie client beschikbaar. Nadat je deze hebt geïnstalleerd via de AppStore en opstart krijg je het volgende scherm te zien:
Bovenaan zien je je verschillende libraries die je zojuist hebt toegevoegd. In het midden heb je ‘Channels’ die je zelf kunt uitbreiden en onderaan tenslotte vind je een overzicht van je meest recente toegevoegde media.
Als je library een tv-serie bevat en je kiest deze dan krijg je een mooi overzicht van de seizoenen te zien.
Indien je een seizoen selecteert dan krijg je een mooi overzicht van alle afleveringen te zien met extra informatie.
Ook bij films krijg je een mooi overzicht te zien.
Van elke film kun je extra informatie opvragen door op I te drukken.
Het toevoegen van ‘Channels’ is erg eenvoudig met behulp van de + toets.
Vervolgens kun je deze kiezen en afhankelijk van het ‘Channel’ diverse keuzes maken. Erg mooi is het Channel ‘TED Talks’.
Het Channel ‘Trailer Addict’ toont je de trailers van oude en nieuwe films.
Plex is nog steeds volop in ontwikkeling en ik ben dan ook benieuwd wat de toekomst nog gaat brengen.