Met de juiste Tomato instelling voor Wifi Roaming ben je altijd zeker dat het sterktste Wifi Access Point (AP) wordt gebruikt.

In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je thuis je Wifi bereik kunt verbeteren. In principe komt het erop neer dat je meerdere Wifi Access Points (AP) installeert die je hetzelfde SSID en netwerk-key geeft. Je moet echter het netwerk-kanaal verschillend (niet overlappend) configureren. Het idee is dat zodra je bij een AP met een sterker Wifi connectie komt je verbinding automatisch naar deze AP schakelt.

Nu is de praktijk echter dat Wifi in eerste instantie naar een lagere snelheid schakelt en de verbinding zo lang mogelijk in stand wilt houden. Dit kan dus betekenen dat je op een hele lage snelheid verbonden blijft met een AP, terwijl er misschien toch een sterker Wifi signaal van een AP dichterbij voorhanden is.

Ik heb zelf Tomato Firmware geïnstalleerd op mijn Routers en deze hebben de mogelijkheid om in te stellen welke minimale Wifi snelheid er moet zijn om verbonden te blijven met de Wifi connectie. Dit doe je in de Tomato firmware met het ‘wl’ commando waarmee je ontzettend veel kunt instellen en uitlezen.

Om in te stellen welke snelheid een Wifi connectie minimaal moet hebben gebruik je parameter ‘rateset’ gevolgd door een lijst van snelheden. Dit kun je eenvoudig testen in een SSH sessie met je Router. Start Putty en log in met user ‘Root’ en je ingesteld paswoord. Voer nu de volgende commando’s in om een minimale snelheid van 18 mbps te hebben voor een Wifi verbinding.

wl down
sleep 5
wl rateset 18b 24 36 48 54
wl up

Als je alleen het commando ‘wl rateset’ geeft dan krijg je je huidige instellingen te zien. Deze instellingen gaan echter weer verloren als je de router reboot. Om deze standaard in te stellen in Tomato kun je deze commando’s aan je opstart script toevoegen in Tomato.
Overigens kun je met het ‘wl’ commando nog ontzettend veel meer. Zo kun je bijvoorbeeld opvragen welke MAC-addressen allemaal een verbinding met je router hebben:

wl assoclist

Maar er zijn nog zoveel meer wl parameters om mee te spelen. Erg interessant.