Op de Asus RT-N66U router kun je alternatieve firmwares zetten die meer mogelijkheden bieden dan de originele firmware. Tomato is hierbij een van de beste.

Zoals je in vorige blogs hebt kunnen lezen ben ik een zeer tevreden gebruiker van de Asus RT-N66U router. Zo tevreden zelfs dat ik een tweede exemplaar heb aangeschaft om als Accesspoint dienst te doen.

In principe is de standaard firmware van Asus erg goed op 1 punt na. Access restriction vind ik niet handig in te stellen en bij diverse firmware versies lijkt deze niet goed te werken. Nu zijn er diverse alternatieve firmwares beschikbaar voor deze router zoals Merlin en TomatoUSB.

In het verleden heb ik Tomato gedraaid op een Linksys WRT54GL router en was hierover altijd erg tevreden. De keuze was dan ook snel en gemakkelijk gemaakt.

De Tomato variant voor de Asus RT-N66U router kun je hier vinden. Ik heb zelf build 114 van 22 oktober 2013 gekozen (AIO variant). Om de firmware succesvol te installeren kun je het beste de volgende werkwijze aanhouden:

  1. Download and installeer de Asus RT-N66U Firmware Restoration utility op de Asus Support Site.
  2. Download de Tomato firmware
  3. Connect je RT-N66U router met een kabel met je netwerk kaart van je computer, maar zet deze nog niet aan.
  4. Start de Asus Firmware Restoration Utility en laad de downloaded firmware van stap 2
  5. Houd de reset button van de Router ingedrukt en zet deze aan. Na een korte periode zal de Power LED langzaam blinken. Laat de reset button los. De router is nu in Emergency Firmware Restore Mode.
  6. Start het uploaden van de firmware met de Asus Firmware Restoration Utility.
  7. Je moet nu ongeveer 5 minuten wachten totdat het uploaden van de firmware klaar is. Als het flash process klaar is, zal de router zelf opnieuw opstarten. Als de Wifi LEDs branden is hij klaar met opstarten
  8. Voor de zekerheid gaan we nu het NVRAM leegmaken. Zet de router uit. Houd de WPS button ingedrukt en zet de router weer aan. Houd de WPS button voor minimaal 30 seconden ingedrukt en laat deze dan los. De Router zal zichzelf nu weer opstarten.
  9. Als de router opnieuw is opgestart kun je deze benaderen op http://192.168.1.1 (default user-naam is ‘root’ and default password is ‘admin’).

Tomato heeft een erg fijne en snel reagerende menu-structuur.

Tomato is vooral erg goed in het verzamelen van statistieken. Je kunt precies zien welk ip-adres in je netwerk welke URL heeft bezocht. Verder kun je zien hoe de bandwidth van je netwerk wordt gebruikt op allerlei manieren:
Je kunt statistieken per systeem, dag en maand zien.

Natuurlijk kun je Port Forwarding instellen en lijkt deze geen limiiet van 32 te hebben zoals bij de Asus Firmware.

Ook een VPN Server ontbreekt niet. Dit is handig om in het buitenland toch je Ziggo TV te gebruiken.
De Access Restriction functie van Tomato is erg goed en flexibel in te stellen.
Maar er is zoveel meer mogelijk met Tomato. Te denken valt onder andere aan:
– Transmission 2.81 integratie
– Ethernet Poort status
– Support voor Dynamic DNS
– Static DHCP/ARP/IPT
– Instellen VLAN
– Support voor UPnP
– Quality of Service (QOS)
– Bandwidth Limiter
– USB en NAS support
– UPS monitor

Ik ben dan ook erg tevreden over deze Tomato Firmware die bovendien ook nog eens super stabiel is. Ik denk echter dat mijn dochters iets minder blij met de router zijn daar Access restriction nu weer goed werkt ;-).