Ik krijg vaak de vraag hoe je je draadloos netwerk bereik kunt verbeteren. Met een aantal simpele trucs kun je al een hoop verbeteren.

Vaak hoor ik klachten van mensen dat ze zo’n slecht draadloos bereik hebben met hun Wifi hotspot in huis. Dit kan vele redenen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van draadloze netwerken van de buren. In dat geval is het zaak een vrij kanaal te zoeken. Goede software hiervoor is inSSIDer.

Als je een vrij kanaal hebt gevonden is het zaak om deze in te stellen op je Wifi hotspot. Hoe je dit moet doen verschilt per apparaat.

Verder helpt het natuurlijk om een goede Wifi hotspot te hebben met een goed uitgezonden vermogen. Officieel is in Nederland 100 mW (= 20 dBm) toegestaan, maar er zijn genoeg apparaten waarbij je hier overheen kunt gaan (eventueel met trucs). Een echt aanrader vind ik de Asus RT-N66U Router waar je veel kunt instellen (zelfs in de standaard firmware):

Ook EnGenius heeft een aantal leuke modellen waarbij je het vermogen flink kunt opkrikken (o.a. ECB300). Wees je ervan bewust dat meer vermogen niet per se altijd een stabielere verbinding oplevert. Hierbij is het een kwestie van experimenteren.

Het is belangrijk dat je je Wifi hotspot op een goede plaats neerzet en deze genoeg vrije ruimte heeft om naar andere appartuur te kunnen zenden. Zet het apparaat niet direct naast andere apparatuur dat signalen uitzend en niet naast stroomkabels. Het beste kun je een Wifi hotspot ophangen en de antennes richten zodat je het beste signaal overal hebt. Dit is een kwestie van een beetje experimenteren. Vanwege bovenstaande redenen is het een slecht idee om je Wifi hotspot in de meterkast te hangen.

Je kunt nu voor Wifi gebruik maken van 2 verschillende frequenties: 2.4 GHz en 5 GHz. Op de 5GHz-frequentie heb je vaak minder last van andere draadloze apparaten zoals babyfoons of draadloze alarmsystemen. Deze bandbreedte is verder nu nog minder druk bezet dan de ‘oude’ 2.4GHZ. De verbinding is sneller en stabieler, maar het signaal gaat ook minder goed door muren en vloeren heen. In een huis met meerdere verdiepingen werkt de 5GHz-frequentie minder goed dan de 2.4 GHz. Verder moet je kijken of al je apparaten de 5 GHz frequentie wel ondersteunen en hoe ver je van je Wifi hotspot zit.

Je kunt overwegen om een ‘repeater’ aan te schaffen die je Wifi signaal versterkt. Deze pakt het Wifi netwerk signaal op op een een plek waar het zelf bereik heeft en verspreidt die weer opnieuw zodat het bereik vergroot wordt. Wees er wel van bewust dat je dan in principe je theoretische snelheid halveert.

Ik heb zelf voor een andere oplossing gekozen waarbij ik overal in en rondom het huis een optimaal en stabiel signaal heb. Ik heb thuis 4 Wifi hotspots hangen (op elke verdieping en in de buitenkeuken). Deze zijn allemaal bedraad met elkaar verbonden met de vaste internet connectie. Je moet er wel voor zorgen dat al deze Wifi hotspots hetzelfde SSID laat gebruiken en dezelfde beveiliging met dezelfde sleutel. Verder moet je een verschillend kanaal per Wifi hotspot gebruiken die tenminste 3 kanalen verschilt met het Wifi hotspot dat het meest dichtbij ligt. Op deze manier zal je apparaat dat gebruik wilt maken van het draadloos netwerk altijd automatisch schakelen naar de Wifi hotspot met op dat moment voor hem het sterkste kanaal.