Door het veranderen van een BIOS instelling kun je bepalen wat je systeem moet doen indien de power wegvalt en weer terug komt. Dit kan erg handig zijn.

Heel erg soms ben je weleens in de situatie dat je een van je servers thuis remote wilt rebooten. Nu heb ik een hele simpele truc hiervoor bedacht waarmee dat mogelijk is. In een eerdere blog heb ik uitgelegd dat ik m.b.v. een Raspberry Pi een KlikAanKlikUit (KAKU) systeem heb opgezet.

Nu kun je dit ook gebruiken om op die manier je servers te rebooten. Ik heb een starterskit van KAKU gekocht met 2 stekkerdozen die je tussen de voeding van je servers en het stopcontact kunt zetten. Verder heb ik in het BIOS van de servers ingesteld wat er moet gebeuren in het geval van een Power Loss. Het hangt een beetje van je BIOS af waar je deze instellingkunt vinden (bij Asrock in Southbridge settings en bij Asus bij APM).

Mocht er nu ooit de noodzaak zijn om een van mijn servers remote te rebooten, dan zet ik gewoon even remote met Pimatic de power van de server af en weer aan. In dat geval start de server netjes weer opnieuw op.
Voor de zekerheid heb ik het natuurlijk ook nog even getest en dit werkt fantastisch. Altijd handig om een noodmaatregel achter de hand te hebben.