Philips HUE lampen zijn gebasseerd op LED en geven een mooie uniform licht. Elke lamp levert 600 lumen per lamp en kan in elke kleur worden ingesteld.

Ik had al heel lang Philips Hue lampen op mijn verlanglijstje staan. Deze zijn sinds eind 2012 op de markt gezet door Philips en een gigantisch succes. Het is zelfs zo’n succes dat deze lange tijd heel slecht leverbaar waren. Nu zijn ze echter weer volop verkrijgbaar.

De lampen zijn normaal gesproken alleen exclusief verkrijgbaar bij de Apple Store. Dat betekent dus dat je na de Apple Store in Amsterdam moet of deze online moet bestellen. Toen ik deze online probeerde te bestellen zag ik dat deze pas op 14 mei geleverd zouden worden. Na wat verder zoeken kwam ik er bij verrassing achter dat iCentre ze ook levert. Eenmaal hier besteld waren ze de volgende dag binnen.

Elke lamp verbruikt 8.5 Watt wat neerkomt op ongeveer 600 lumen per lamp. De Philips Hue Bridge zelf verbruikt 3 Watt.

Als je begint met Philips Hue lampen moet je eerst het zogenaamde Starterspack bestellen. Hierin zul je het volgende vinden:

In het Starter Pack zit o.a. een zogenaamde Philips Hue Bridge die de lampen draadloos aanstuurt via het zogenaamde Zigbee protocol.
Deze Philips Hue Bridge sluit je aan op je router. Vervolgens kun je de bijgeleverde LED lampen (E27 fitting) in de fitting draaien en aanzetten. De lampen zullen dan standard met de kleur wit branden.

De kracht zit hem echter in de software, want je kunt de lampen nu met je iPhone en/of iPad bedienen. Hiervoor dien je de gratis Philips Hue software te downloaden van de iTunes store.

Als je de software voor de eerste keer opstart wordt gevraagd om deze eenmalig te koppelen met je Philips Hue Bridge. Dit doe je door op de ronde knop van de Philips Hue Bridge te drukken. Dit moet je voor elk Apple Device/Applicatie doen die gebruik wil maken van de Hue lampen. Dit is o.a. ook gedaan om te voorkomen dat iemand anders je lampen kan bedienen. In de software kun je alle lampen een eigen unieke naam geven:
Vervolgens kun je lichtinstellingen creëeren gebasseerd op je favoriete foto’s.
Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden zoals het instellen van timers om je te helpen wakker te worden en je dag te beginnen. Wat je ook met je belichting wilt doen, Hue doet het voor je.

  • Bedien je belichting vanaf iPhone en iPad
  • Gemakkelijk te installeren Wireless Bridge
  • Hoge kwaliteit helder wit licht
  • Stem wittonen en kleuren af
  • Creëer lichtinstellingen, gebaseerd op favoriete foto’s

Er is ook een online community waar je scenes met elkaar kunt uitwisselen.

Verder kun je hier je Philips Hue bridge aanmelden zodat je je lampen ook buitenshuis kunt bedienen met de officiele Philips Hue App. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om op je vakantie op verschillende tijden je lampen aan en uit te zetten.

Ondertussen is er al veel alternatieve software in de iTunes store te vinden voor de Philips Hue lampen. Erg leuk is de Hue Disco App die je kamer in een disco veranderd en de kleuren op de muziek kan laten veranderen

Deze software heeft zelfs een Strobe effect die het helemaal te gek maakt. Erg mooi en praktisch van deze App is de /Mood\ tab die op een instelbare tijd de lampen langzaam van kleur veranderd.
Maar hier houdt het allemaal nog niet mee op. Philips heeft diverse SDK’s beschikbaar gesteld om de lampen zelf te programmeren. Dit gaat via een zogenaamde RESTful interface die zich gedraagt als een simpele web service. Je kunt deze SDK hier vinden. Deze SDK heeft zelfs een handige ingebouwde debugger (CLIP API Debugger) zodat je op je gemak kunt experimenteren.
Er is zelfs een forum waar de officiele ontwikkelaars actief aan deelnemen.

Al met al is er volop beweging en ontwikkeling m.b.t. Philips Hue en ik denk dat we nog veel plezier aan deze lampen gaan beleven. Het bekijken van films en TV Series zal nu nog intenser worden.