Voor je IP Camera’s kun je uit veel verschillende software paketten kiezen met elk zijn voor- en nadelen. Vandaag liep ik tegen Nx Witness aan en deze bevalt me erg goed. Bij Nx Witness installeer je eerst server software die je met diverse clients (o.a. Windows, Web-Browser en iPhone) kunt benaderen.

Hieronder leg ik uit hoe je deze software installeert en configureert.

Maak een account aan op de site van NX Network Optix en log hiermee in. Download nu de Nx Witness Server software voor Ubuntu Linux vanaf deze lokatie.
Installeer de *.deb file die je hebt gedownload met het commando:

dpkg -i nxwitness-server-3.2.0.287838-linux64.deb

Indien dit niet meteen werkt dan zijn er waarschijnlijk nog een aantal dependencies. Dit los je automatisch op met het commando:

apt-get install -f

Na de installatie kun je de status van de Nx Witness Server controleren met het commando:

service networkoptix-mediaserver status

Installeer nu de client voor je Windows systeem (Desktop Client Only) en start deze op.
Voeg als laatste eenmalig je IP Netwerk Camera’s toe. Dit gaat heel eenvoudig door bij ‘Server webserver’ op de rechtse muisknop te drukken en dan de optie ‘Apparaat toevoegen…’ te kiezen.Nadat je IP camera’s zijn gevonden kun je de beelden bekijken door een IP Camera te dubbelklikken. Je kunt zo een scherm-indeling maken die je ook kunt opslaan.Naast de native windows client kun je de Nx Witness server ook bereiken via een web-browser op default poort 7001 (deze kun je achteraf wijzigen):

http://ip-adres:7001Om gebruik te maken van je Let’s Encrypt certificaat voor de web-browser moet je een nieuw ‘cert.pem’ bestand maken en plaatsen in de directory ‘/opt/networkoptix/mediaserver/var/ssl/’

cd /etc/letsencrypt/live/ 
cp privkey.pem /opt/networkoptix/mediaserver/var/ssl/cert.pem 
cat cert.pem >> /opt/networkoptix/mediaserver/var/ssl/cert.pem 
service networkoptix-mediaserver restart

Er is ook een mooie mobiele app voor je IOS device onder de naam ‘Nx Mobile’
Het valt me op dat Nx Witness erg snel werkt, weinig resources gebruikt en erg stabiel is. De gratis variant waarmee je alleen kunt viewen is voldoende voor mij. Als je echter video wilt opnemen moet je een licentie (Nx Witness – Starter Pack -4) aanschaffen en deze is vrij duur (Euro 180,= voor 4 camera’s). Wellicht iets voor de toekomst?