Voor mijn zelfbouw NAS gebruik is ZFS waarover ik erg tevreden ben. Dit doe ik m.b.v. de NAS4Free software. Recent heb ik deze geupgrade naar V11.1.0.4. Deze versie heeft een belangrijke update m.b.t. Samba. Sinds Samba 4.5.0 is namelijk de default waarde van de ‘ntlm auth’ optie veranderd van “yes” naar “no”. Dit kan problemen opleveren met clients die NTLMv2 nog niet ondersteunen.

Nu merkte ik op 1 van mijn Windows 10 PC’s dat deze maar niet wilde connecten met een Samba share. Ik kreeg telkens ‘system error code 86, specified network password is not correct’, terwijl ik toch 100% zeker was dat ik het correcte paswoord had opgegeven.

Na wat zoeken heb ik de oorzaak gevonden.

Start je lokale security manager op door het commando ‘secpol.msc’ op een DOS prompt in te typen.
Ga vervolgens naar: Local Policies > Security Options > Network security LAN Manager Authentication level en zet de waarde op ‘Send NTLMv2 response only’.Dit loste voor mij het probleem op.