Waar moet je allemaal op letten als je zelf een NAS gaat bouwen en waarbij je gebruik wilt maken van de gratis NAS4Free software.

Nadat ik een aantal jaren geleden zelf een NAS had gebouwd, was het weer eens tijd om rond te kijken voor de volgende. Ik heb hiervoor diverse maanden zeer uitvoerig onderzoek gedaan. Ik heb hierbij veel informatie gevonden in het grote DIY RAID NAS forum.

Mijn belangrijkste requirements waren:
– Minimaal plaats voor 10 harddisks
– Liefst zo klein mogelijk
– Moederbord met support voor minimaal 10 SATA harddisks en ECC geheugen
– Indien mogelijk IPMI support
– Ondersteuning door NAS4Free software

Als eerste ben ik gaan rondkijken voor een mooie behuizing. Toen de Lian PC-Q26B uitkwam was ik meteen verkocht. Deze case ademt gewoon “NAS server” uit. Wat een geweldige kast is dit. Je kunt er alleen erg lastig voor een goede prijs aan komen.

Toen was het zoeken naar een moederbord dat in deze case past en aan al mijn vereisten voldeed. Dit is uiteindelijk de Asrock E3C224D4I-14S geworden met geweldige specificaties:

  • Single socket H3 (LGA 1150) supports Intel Xeon processor E3-1200 v3 series & Haswell i3, Pentium and Celeron processors
  • 4 x DIMM DDR3 1600/1333 ECC, max. 32GB
  • 1 x PCIe 3.0 x8
  • 4 x SATA3 by Intel C224 support RAID 0,1,5,10
  • 8 x SAS2 from 2 x mini SAS 8087 connector by LSI 2308
  • 2 x Intel i210, support Dual GLAN
  • ASPEED 2300 for BMC controller, Realtek RTL8211E for dedicated IPMI GLAN
  • 4 x USB 3.0 ports (2 rear + 2 via header )
  • 5 x USB 2.0 ports (2 rear + 2 via header + 1 Type A)

Op internet lees je dat dit bord alleen met bepaalde geheugen modules goed werkt, dus dat was even goed zoeken. Aangezien ik weer ZFS ga gebruiken als file-systeem is het goed om minimaal 16 GB te hebben. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Crucial CT2KIT102472BD160B ECC geheugen. De voeding was een “no-brainer” daar ik ontzettende goede ervaringen heb met de Seasonic G360.

Dit bracht me op het volgende lijstje:

De uiteindelijke kosten hiervan liggen rond de Euro 700,= wat veel geld is. Je hebt dan echter wel kwaliteits spullen en dat merk je wel. Zo is o.a. de Lian Li PC-Q26B een genot om mee te werken. Wat is over deze kast goed nagedacht. Ook het moederbord is ontzettend goed en heeft alle features die je maar wilt hebben. Verder zitten alle benodigde kabels erbij. Als je deze los moet kopen met ditto SAS2 controllers dan ben je ook een hoop geld kwijt en blijkt de prijs van het moederboard eigenlijk wel mee te vallen.

Als harddisks heb ik voor de WD Green 4TB gekozen daar deze goed betaalbaar zijn en ik hier goede ervaringen mee heb. Ik heb er hiervan uiteindelijk 10 in ZFS Z2 configuratie (dus 2 opofferen voor redundantie) geplaatst. Voordat ik de harddisks heb geplaatst heb ik eerst de headpark setting veranderd van 8 seconden naar 300 seconden.

Na alles ingebouwd te hebben zag dit er als volgt uit:

Als NAS software heb ik weer voor NAS4Free gekozen daar ik ook hier weer erg goede ervaringen mee heb.
Ook de snelheid is prima in orde met mijn nieuwe NAS. Zo haal ik snelheden van 95 MB/s bij het copiëren van files. In principe is het Gigabit netwerk hierbij de bottlenek en zou het nog sneller kunnen. Ik ga denk ik nog heel veel plezier van deze NAS hebbben.