Met Handbrake kun je heel eenvoudig je media omzetten naar de H.265 (HEVC) codec. Dit bespaart je enorm veel harddisk ruimte met nagenoeg dezelfde video kwaliteit.

Nu ben ik ook begonnen om al mijn media om te zetten naar HEVC. Om te controleren of je niks bent vergeten kun je MediaInfo gebruiken. Met MediaInfo kun je al technische informatie en attributen van je video en audio files opvragen. Er is zowel een grafische als een command-line versie. Ik gebruik hieronder de command-line (CLI) versie omdat je dan eenvoudig een batch-file kunt maken om al je files te doorlopen.

Voor mijn taak ben ik alleen geïnteresseerd in de filenaam en codec. Je kunt eenvoudig een definitie-file aanmaken waarin je aangeeft welke informatie je wilt terugkrijgen van MediaInfo. Creëer hiervoor de file ‘output.def’. Ik heb hierin de volgende inhoud staan:

General;""%FileName%""
Video;,""%Format%""

Op deze manier kan ik de output omleiden naar een comma-delimited (CSV) file die ik in Excel kan importen. Vervolgens roep je MediaInfo aan met de volgende syntax (mijn definitie file staat in de root van de D: drive):

MediaInfo.exe --Output=file://d:/output.def video-file.mkv >> d:\output.txt

Met deze syntax wordt de file ‘video-file.mkv’ geanalyseerd en de output wordt toegevoegd aan de file ‘output.txt’. Deze laatste file kun je tenslotte weer importeren in Excel zodat je mooi kunt filteren welke files nog niet als HEVC encoded zijn.