Met de Handbrake tool kun je heel eenvoudig video’s omzetten zodat deze de H.265 codec gebruiken. Dit levert flink kleinere bestanden op.

Codec

Over het algemeen wordt video materiaal met de H.264 codec ge-encodeerd. Dit geeft zeer goede resultaten en werkt prima. Tegenwoordig is echter de nieuwe H.265 codec erg in opkomst. H.265 wordt ook wel aangeduid met HEVC (High Efficiency Video Encoding). Met name voor 4K materiaal wordt H.265 veel gebruikt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat deze een stuk efficiënter is met betrekking tot het gebruik van benodigde ruimte voor een video-bestand. Hierdoor kun je zelfs Ultra-HD of 4k-video over een 20 Mbps- of 30 Mbps-verbinding goed afspelen. Nadeel is wel dat H.265 meer CPU power verlangt van het apparaat waarmee je de video afspeelt. Tegenwoordig zijn de huidige CPU/GPU’s echer prima in staat om H.265 vloeiend af te spelen.

Ik heb bij mezelf eens een testje gedaan met een aantal video-bestanden die met H.264 zijn opgeslagen. Ik was benieuwd hoeveel harddisk ruimte ik kan winnen als ik deze met H.265 zou encoderen. Dit blijkt erg aanzienlijk te zijn. Gemiddeld worden mijn bestanden een factor 2 tot 3 kleiner!

Handbrake

Het omzetten van H.264 naar H.265 gaat erg eenvoudig met de gratis Handbrake tool die voor meerdere systemen (Windows/MacOS/Linux) beschikbaar is. Deze tool werkt erg gemakkelijk. Laad je bestand, kies een Preset en start de conversie. Meer hoef je niet te doen. Voor H.265 zijn gelukkig al diverse presets beschikbaar. Eventueel kun je deze nog fine-tunen naar jouw wensen. Zie ook de screenshots van diverse Handbrake instellingen hieronder.

Ik ben nu begonnen om een deel van mijn video-materiaal om te zetten naar H.265. Ik moet toegeven dat hier best veel tijd gaat inzitten en een snelle processor (liefst Intel daar Handbrake dan ook de GPU gebruikt) is dan ook een pre. De beloning is dat je video-bestanden een factor 2 tot 3 kleiner zijn met nagenoeg dezelfde video kwaliteit.