De Marantz SR-5005 receiver is een fantastisch home entertainment systeem en een echte aanvulling voor je thuis-bioscoop. Wat kun je er allemaal mee?

Tijdens de BTW-actie week van Mediamarkt hebben we een nieuwe Receiver gekocht. Vooraf had ik al het nodige uitzoekwerk verricht en is de keuze uiteindelijk op de Marantz SR-5005 gevallen.

Hierbij waren voor mij de volgende specificaties het belangrijkste:

  • Tot 7.1 Kanalen 100 Watt Speaker systeem
  • 4 HDMI 1.4a input poorten + 1 HDMI 1.4a output poort geheel voorbereid op de toekomst (Audio Return Channel, 3D, Lipsync). Hierdoor staat zowel de Video als Audio goed ingesteld door het veranderen van de Input met 1 knop.
  • Kan nagenoeg elke digitaal audio formaat aan (True HD/Digital Plus&EX/ Pro Logic IIz, IIx, II)
  • Uitgebreide instellingsmogelijkheden
  • Voorbereid voor Apple iPod/iPhone/iPad (met optionele RX-101 zelfs draadloos met Bluetooth)
  • Auto Calibratie met speciaal meegeleverde microfoon

Na de aankoop kwam het spannende moment van uitpakken.

In de doos zit naast de Marantz SR-5005 receiver ook nog wat extra zaken.
Hieronder zie je wat foto’s van de voor- en achterkant van de Receiver.
Vervolgens moest een en ander worden aangesloten. Daar over HDMI zowel Audio als Video gaat is dit heel eenvoudig en had ik zelfs minder kabels nodig als eerst.

Na het installeren van alle kabels kwam het configureren. Als je de Receiver voor de eerste keer aanzet, kun je deze calibreren met de meegeleverde microfoon. De microfoon zet je dan op een statief op oorhoogte. Je kunt hierbij tot 6 verschillende posities in je kamer metingen verrichten. Vervolgens zend de Marantz SR-5005 test-tonen uit en meet deze. Hiermee wordt dan een karakteristiek van je luidsprekers en kamer gemaakt. Vervolgens berekent het systeem de optimale instelling voor jouw situatie.

Na deze stap kwam vervolgens het fine-tunen van het systeem. Hierbij merk je dat er overal aan is gedacht. Zo kun je bijvoorbeeld ingangen herbenoemen en laten overslaan bij input selecties. Ook de Harmony One Remote control liet zich gemakkelijk en handig instellen.

Al met al zijn we heel blij met de nieuwe Receiver. De video en audio kwaliteit is uitmuntend en alles werkt erg handig.