Je kunt met de nieuwste versie van LibreElec (gebaseerd op Kodi 20 “Nexus”) nu ook 4K HDR materiaal op geschikte TV’s afspelen. Om dit goed te laten werken kun je nu al gebruik maken van de ‘nightly builds’ van LibreElec in combinatie met de goede LibreElec instellingen. Ik leg uit hoe je dit doet.

Intel NUC7i3BNH

Ik ben erg enthousiast geworden over Intel NUC systemen n.a.v. mijn switch van Raspberry Pi naar Intel NUC voor mijn Domoticz systeem. Ik was daarom dan ook aan het kijken op Marktplaats voor goede aanbiedingen en liep toen tegen een Intel NUC7i3BNH aan die ik voor die prijs (Euro 130,=) niet kon laten lopen.
De Intel NUC7i3BNH is van de 7e generatie en heeft een Intel Core i3-7100U CPU en Geïntegreerde GPU (Intel HD Graphics 620). Dit is meer dan voldoende om 4K HDR materiaal af te spelen.

BIOS updaten

Nadat ik de Intel NUC7i3BNH had ontvangen heb ik deze voor de zekerheid van de laatste firmware voorzien. Download hiervoor de firmware en zet deze op een USB stick. Zet dan de Intel NUC aan en druk op de F7 toets. Vervolgens kun je in het menu het BIOS updaten.

LibreElec installeren

Om de ‘nightly builds’ van LibreElec te installeren moet je eerst de laatste officiële versie van LibreElec op de Intel NUC7i3BNH installeren. Zie deze instructies hoe je een USB opstart drive maakt die je kunt gebruiken om vanaf te booten op de Intel NUC7i3BNH. Aangezien we een Intel NUC gebruiken moet je ‘Generic x86_64 build’ kiezen als systeem.

Nadat LibreElec is geïnstalleerd moet je in de LibreElec configuratie nog Samba aanzetten zodat we deze later gemakkelijk kunnen benaderen vanuit Windows Explorer voor de update naar de ‘nightly build’.
Vervolgens gaan we de laatste ‘nightly build’ installeren door deze vanaf deze lokatie te downloaden. Nadat je deze hebt gedownload moet je deze in de ‘update’ folder van je LibreElec systeem zetten. Dit gaat eenvoudig door naar het IP adres van je Intel NUC te gaan in Windows File Explorer.Bij een volgende reboot zal automatisch de ‘nightly build’ worden geïnstalleerd.

Configuratie LibreElec

De laatste stap is de juiste instellingen te zetten in LibreElec om 4K HDR materiaal goed te kunnen afspelen. De belangrijkste stap hierbij is om de ‘DRM PRIME decoder’ uit te vinken. Voor video gebruik ik de volgende instellingen in het ‘Instellingen / Speler’ menu:


Voor geluid heb ik de volgende instellingen gemaakt in het ‘Instellingen / Systeem’ menu:
Conclusie

Voor weinig geld kun je een mooi systeem bouwen dat als Mediacenter dienst doet en 4K HDR materiaal probleemloos kan afspelen.