Zoals jullie in mijn blog artikelen lezen bestel ik regelmatig spullen bij AliExpress. Voor 1 juli 2021 moest je er goed opletten dat je totaal bedrag onder de Euro 22,= bleef om het BTW bedrag en vooral de inklaringskosten (Euro 13,=) te ontlopen.

Sinds 1 juli 2021 is er een wetswijziging waarbij je ook voor aankopen buiten Europa onder de 22 Euro BTW moet betalen. Deze wet is er om oneerlijke concurrentie te voorkomen voor Europese webshops. Alleen de grens van 150 Euro blijft maar die is voor invoerrechten 0-9% kosten afhankelijk van het soort product.

Op Tweakers GOT loopt een mooie thread hierover met veel informatie en ervaringen. Vooral de post van gebruiker Vette73 is erg informatief.

Mijn ervaringen sinds 1 juli zijn dat de prijzen iets hoger zijn, daar nu de BTW berekend zit in de prijs. Verder merk ik dat ik nu vaker verzendkosten moet betalen terwijl dit vroeger niet was. Het voordeel is echter dat de verzendingen veel sneller lijken binnen te komen. Ontvangst binnen 2 weken na bestelling is geen uitzondering meer nu. Een ander voordeel is nu dat ik ook zonder zorgen producten tot Euro 150,= kan kopen zonder me zorgen te maken over inklaringskosten. Al in al ben ik blij met de veranderingen.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met aankopen bij AliExpress sinds 1 juli 2021.