Nu we de Creality Ender 3 Pro hebben geïnstalleerd kan ik de eerste 3D Print gaan maken. Toch wel spannend of dit gaat lukken, aangezien ik werkelijk helemaal niks van 3D printen afweet. Ik had me wel van tevoren ingelezen op het forum van Tweakers over ervaringen met deze printer.

Bed Leveling

Het eerste wat je moet doen is ‘Bed Leveling’. Hierbij zet je de printkop precies op de juiste afstand van je bed.
Op internet kun je veel YouTube video hierover vinden. Ik vond de volgende wel duidelijk:In principe komt het neer op de volgende zaken:

  1. Draai al de 4 knoppen onder je bed aan, totdat al de 4 veren volledig zijn ingedrukt
  2. Kies in Menu: ‘Prepare > Auto Home’
  3. Kies in Menu: ‘Prepare > Disable Steppers’
  4. Beweeg papiertje in alle 4 hoeken en verdraai knoppen totdat papiertje in elke hoek nog net kan bewegen

Het wordt aangeraden om dit met een pre-heated bed te doen. Daar kwam ik pas later achter en ik heb het gewoon zonder pre-heated bed gedaan. Vooralsnog hecht het filament fantastisch op het bed, dus ik laat het voorlopig even zo.

Filament

Na het ‘bed levelen’ (wat je in principe niet zo vaak hoeft te doen) kun je het Filament toevoegen. Ik heb om mee te beginnen 1.75 mm PLA aangeschaft (Jupiter huismerk van 123-3D.nl). Zie de volgende YouTube video vanaf 23:15 hoe je het filament invoert.Ultimaker Cura

Om een 3D model te printen heb je een GCODE file nodig. Deze kun je aanmaken door een STL file te verwerken in zogenaamde Slicer software. Ik begin met de gratis Ultimaker Cura software. Nadat je deze hebt geïnstalleerd moet je eenmalig je 3D printer instellen. Ik heb hierbij voor nu alle default instellingen overgenomen. Tenslotte laad je een STL file (File > Open File…) en kies je onderaan [Slice]. Save de GCODE file tenslotte naar je SD kaart.
Ik raad aan om als eerste de zogenaamde XYZ 20mm Calibration Cube te printen. Je kunt hierbij goed beoordelen of je alles goed hebt ingesteld.

Printen

Nu we het het bed ‘geleveled’ hebben, filament hebben ingevoerd en GCODE klaar hebben staan kan het daadwerkelijk 3D printen beginnen. Stop de SD kaart in je printer. Kies vervolgens in het menu:

Init. TF card > Print from TF

Kies nu je file en het printen gaat beginnen. De ‘XYZ 20 mm Calibration Cube’ kost ongeveer 45 minuten om te printen. De voortgang wordt op je display van je 3D printer getoond.
Het is leuk om te zien hoe het printen precies gaat voor de eerste keer. Zie hieronder de video voor mijn allereerste 3D print van mijn leven.Uiteindelijk is er het volgende 3D object uitgekomen.Ik ben erg tevreden en verwacht nog veel plezier aan deze Creality Ender 3 Pro printer te gaan beleven. Mijn volgende stap is nu om een aantal verbeteringen te printen voor de Creality Ender 3 Pro. Meer daarover in een volgende blog.