De beste upgrade die je voor je Creality Ender 3 Pro kunt aanschaffen is een BIGTREETECH SKR mini E3 V1.2 moederbord. Dit is een 32 bits board en zorgt voor een ultra-stille en gelijkmatige aansturing van je stappenmotors. Bovendien is dit moederbord erg goedkoop. Voor iets meer dan Euro 22,= ben je wel klaar en de kans dat je pakket bij de douane er wordt uitgepikt is erg klein.

In de doos vind je, naast het gebruikelijke gele eendje, het moederboard, een USB kabel en 4 heatsinks. De heatsinks kun je het beste gelijk bevestigen.
Het installeren van dit bord is erg gemakkelijk aangezien de aansluitingen ongeveer 1:1 hetzelfde zijn als het originele moederboard van je Creality Ender 3 Pro printer.Update 1 Mei 2020
Na lezen op internet kwam ik er achter dat de aansluiting van FAN0 en FAN1 omgewisseld zijn t.o.v. van het originele Creality moederboard. Alle andere aansluitingen zijn 1:1 hetzelfde. Dit moet je dus nog omwisselen.Om bij het moederboard van je Creality Ender 3 Pro te komen moet je 4 schroeven losdraaien. Aan de bovenkant onder je printbed zit er 1 en de andere 3 vind je aan de onderkant van je printer. Je kunt dan het beste even je printer op zijn zijkant leggen. Verder is het verstandig om even een aantal foto’s te maken van je huidige aansluitingen (let vooral op volgorde van rood en zwart).Sommige aansluitingen zitten nog met wat lijm vast, maar dat is redelijk eenvoudig te verwijderen.

Na het installeren van het moederbord kun je het beste de laatste Marlin firmware erop zetten. Dit gaat bij dit moederbord erg simpel. Je hoeft alleen maar een SD kaartje met het bestand ‘firmware.bin’ te hebben en zodra je de printer aanzet wordt deze gebruikt om de software te upgraden.

De precompiled firmware kun je hier vinden. Je hebt hierbij de keuze uit:

firmware.bin
firmware-bltouch.bin
firmware-bltouch-for-z-homing.bin

Ik heb hierbij voor de ‘firmware.bin’ gekozen aangezien ik nog geen BL-Touch gebruik.

Nadat ik mijn eerste 3D print startte dacht ik eerst dat er iets niet goed was, want je hoort je stappenmotors bijna helemaal niet meer. Dat is echt een geweldige verbetering. Je hoort nu eigenlijk alleen nog maar je ventilatoren. Misschien dat ik daar in de toekomst nog naar ga kijken.

Verder heb ik het idee, maar dat kan ook illusie zijn, dat de 3D prints er nu nog beter uitkomen. Al met al ben ik enorm tevreden met deze upgrade. Ik kan iedereen die een Creality Ender 3 Pro printer heeft deze upgrade dan ook van harte aanbevelen. Je zult er geen spijt van krijgen.