Als je ooit een keer Spareribs volgens de 3-2-1 method hebt bereid wil je niks anders meer proeven. Dit is een echte aanrader.

Ik had al heel lang op mijn BBQ lijstje staan om Spareribs volgens de zogenaamde 3-2-1 methode te bereiden. Het basis-idee is dat je Spareribs eerst 3 uur op de BBQ legt. Vervolgens wikkel je deze in aluminium-folie met appelsap en legt ze terug voor 2 uur op de BBQ. Tenslotte smeer je de Spareribs met BBQ saus in voor nog een laatste uur op de BBQ. Het is echter een beetje afhankelijk van de grootte van je Spareribs, temperatuur en soort van je BBQ voor de tijden die je precies aanhoudt. Hiermee moet je gewoon experimenteren en ervaring opdoen zoals later blijkt.

Bij de Makro waren de spareibs in de ‘blauwe doos’ in de aanbieding. Dit zijn de Spareribs die je moet hebben! We hebben toen snel een doos gehaald en een aantal slabs laten ontdooien.

Vervolgens moet je het vlies aan de achterkant van de Spareribs verwijderen zodat je ook deze goed met rub kan insmeren.
We hebben hiervoor de Killer Hogs Rub gebruikt die o.a. verkrijgbaar is bij Vuur en Rook.
Vervolgens moet je de Spareribs een nachtje in de koelkast leggen zodat de rub goed kan intrekken.
Ondertussen heb ik ook rookhout voorbereid voor een rooksmaak op onze Weber gasbarbecue.
M.b.v. de beroemde Variera dekselhouders van IKEA kun je de spareribs rechtopstaand in de BBQ bereiden.
Je moet ervoor zorgen dat je de Spareribs indirect bij een temperatuur van ongeveer 105 graden bereid. Ik heb in ons eerste experiment de Spareribs ongeveer 2.15 uur op de BBQ gelegd voordat ze er voor de eerste keer afkwamen.
Vervolgens heb ik deze in 2 lagen aluminium-folie gewikkeld met 2 eetlepels appelsap. Hierna heb ik de Spareribs weer terug op de BBQ gelegd voor 1.5 uur.
De Spareribs zullen nu stomen in de appelsap. Je moet ze dan ook heel voorzichtig van de BBQ halen en van de folie ontdoen, daar de Spareribs nu ‘slap’ zijn.
Tenslotte heb ik het appelsap wat over was in de folie weer opgevangen in een bakje en deze gemengd met Sweet Baby Ray’s Original BBQ saus. Deze mix heb ik tenslotte op de Spareribs gesmeerd en ze vervolgens nog voor een laatste 45 minuten op de BBQ gelegd. Het eindresultaat ziet er dan als volgt uit.
Hierna was het smullen geblazen. We hebben nog nooit van ons leven zulke lekkere Spareribs op. Zelfs de kinderen waren er helemaal dol van.
Voor de zekerheid heb ik naderhand nog mijn vingers geteld, zo lekker waren ze :-).
In principe heb ik ze deze keer dus volgens de 2.15 – 1.5 – 0.45 methode bereid. In deze tijden valt nog genoeg te experimenteren. Ik denk dat ik vooral de tijd van de eerste sessie niet te lang moet maken. Ik heb de Spareribs later een keer volgens de 2.5 – 1.5 – 1 method bereid en toen waren ze niet zo super lekker als de eerste keer. Wellicht dat ik de volgende keer eens 2 – 1 – 0.5 ga proberen.