Zoals je in een vorige blog hebt kunnen lezen maak ik gebruik van Xiaomi Aqara Sensors voor mijn domotica in huis. Door verder gebruik te maken van Zigbee2MQTT heb ik alles in lokaal beheer en ben nu niet afhankelijk van een externe partij.

Dit werkt uitermate goed en ik hoor dan ook geen klachten in huis. Nu heeft de Aqara Motion Sensor echter 1 klein nadeel. Als deze beweging heeft gedetecteerd dan zal deze geen nieuwe beweging detecteren binnen 90 seconden. Dat kan voor een aantal toepassingen niet handig zijn.

Dit kun je eenvoudig oplossen door 2 aanpassingen:

  1. Hardware modificatie van de Aqara Motion Sensor
  2. Aanpassen van de ‘occupancy_timeout’ van je sensor in Zigbee2MQTT

Hardware

Draai hiervoor de Aqara Motion Sensor van je houder af (zoals je dit ook moet doen als je de batterij moet vervangen).
Vervolgens kun je eenvoudig met een platte schroevendraaier ‘het deksel’ eraf wippen zodat je de printplaat van je Aqara Motion Sensor ziet. Verbind nu de blauw omcircelde punten met elkaar. Dat is wel even een secuur werk met een klein draadje en je soldeerbout. Sommige mensen zeggen dat ze het ook met een 4B potlood voor elkaar hebben gekregen, maar dat heb ik niet geprobeerd.In het volgende plaatje kun je duidelijker zien wat je precies moet doen:


Zigbee2MQTT

In de documentatie van Zigbee2MQTT kun je nalezen welke device specifieke configuraties je kunt gebruiken voor de Aqara Motion Sensor. Je kunt hier dus lezen dat je ook de ‘occupancy_timeout’ moet aanpassen aangezien die standaard op 90 seconden staat.

Stop hiervoor je Zigbee2MQTT process met het commando:

sudo systemctl stop zigbee2mqtt

Pas hierna de ‘\opt\zigbee2mqtt\data\configuration.yaml’ file aan met de waarde die aangeeft dat de Aqara Motion Sensor na een ‘x’ tal seconden automatisch weer op ‘false’ springt.

devices:
  '0x00158d00025846fc':
    friendly_name: Motion Kelder
    occupancy_timeout: 10

Start tenslotte je Zigbee2MQTT process weer op met:

sudo systemctl start zigbee2mqtt

Conclusie

Na bovenstaande aanpassingen werkt de Aquara Motion Sensor meteen en altijd. Dit is voor een aantal toepassingen erg handig. Doe er je voordeel mee. Laat je in de reacties ook nog even weten of het bij jou ook is gelukt?