Mede door de enthousiaste verhalen van een vriend hebben we ons verdiept in een waterontharder en deze aangeschaft. De aanschaf en installatie is gedaan door onze lokale loodgieter en was in een halve dag klaar.

Principe

Waterontharders die werken volgens het principe van ionenuitwisseling zijn de enige bewezen technologie hiervoor. Hierbij worden in een cilinder met harskorrels de calcium- en magnesium-ionen in het water uitgewisseld voor natrium-ionen.
Het water wordt dus effectief ontkalkt door de harskorrels. Als de harskorrels verzadigd zijn, vermindert de werking en moet de harscilinder worden schoongespoeld of geregenereerd. Meestal gebeurt dat automatisch via een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de hars en wordt via het riool afgevoerd. Na de regeneratie is de harsfilter schoon en kan de ionenuitwisseling weer optimaal gebeuren. Waterontharders die gebruik maken van ionenuitwisseling worden als het meest efficiënt gezien.

Aquamaster Eco Greenline 320DC

Wij maken nu zelf gebruik van een Aquamaster Eco Greenline 320DC ontharder.
Deze heeft twee onthardingsunits die onafhankelijk van elkaar werken. Water stroomt door beide units totdat bij een unit de regeneratiecyclus begint. Terwijl deze module 12-15 minuten regenereert, onthardt de andere module verder zodat je tijdens het regeneratieproces toch steeds onthard water ter beschikking hebt. De tweede module begint zijn regeneratie slechts wanneer dit nodig is en de eerste module zijn regeneratie heeft beeindigd.In principe is regenereren het weer opladen van de ontharder om een volgende hoeveelheid water te kunnen ontharden. Tijdens het begin van de regeneratiecyclus zuigt de ontharder pekel onderuit de bak en doet aan het eind van de regeneratiecyclus weer water terug in de zoutvoorraad.

Het teruggevoerde water lost opnieuw zouttabletten op om zo pekel te vormen voor het volgende regeneratieproces. Door het oplossen van de zoutvooraad slinkt de voorraad en zakt het zoutniveau. Uiteindelijk komt het zoutniveau lager dan het waterniveau. Dit is een indicatie voor het bijvullen van zouttabletten. Hoe vaak je moet bijvullen hangt van je waterverbruik af. In de praktijk moet je elke paar maanden wel wat bijvullen.
Ter indicatie, een zak van 25 kg kost ongeveer Euro 10,50 en je hebt schijnbaar maar een paar zakken per jaar nodig. Indien je vergeet bij te vullen is dat geen probleem, je hebt dan alleen geen onthard water op dat moment. Dit is dan ook eigenlijk het enige onderhoud dat deze ontharder nodig heeft.

De Aquamaster waterontharder gebruikt alleen de energie die door de waterdruk en de doorstroming van het water aanwezig is. Een elektrische aansluiting is voor de Aquamaster dus niet nodig.

De enige instelling tijdens installatie is het instellen van de hardheid van het water, de rest gaat automatisch. De ontharder wordt geplaatst tussen waar het water binnenkomt en verder wordt verspreid in huis.
Indien nodig dan kan de waterontharder in by-pass geplaatst worden door de knop op de by-pass kraan een kwart slag te draaien. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een zwembad wilt vullen, zodat je hard water gebruikt.

Voordelen en nadelen

Er zijn meer voordelen dan nadelen voor het gebruik van een waterontharder.

Voordelen

 • Geen kalkaanslag meer op sanitair en kranen
 • Minder schoonmaken
 • Apparatuur gaat langer mee (denk aan CV ketel, wasmachine, stoomstrijkijzer, vaatwasser, koffiezetapparaat en waterkoker)
 • Smaak van water, dus ook koffie/thee wordt als lekkerder ervaren
 • Minder wasmiddel nodig
 • Goed voor de huid
 • Een lagere energierekening (voorkomt kalkaanslag op verwarmingelementen)
 • Besparen op wasverzachter
 • Beter voor het milieu

Nadelen

 • Niet goedkoop (maar bespaart ook veel geld want apparatuur gaat langer mee)
 • Maakt geluid (licht zoemend bij regeneratie, bijna niet te horen)
 • Er moet een afvoer aanwezig zijn.
 • Je moet af en toe de waterontharder met zout bijvullen.

Ervaringen

Wat meteen het meeste opviel was de bad- en douchervaring waarbij het water echt zachter aanvoelde. Dit komt omdat hard water de kalk met zeep verbindt om samen een klei-achtige substantie te vormen. Op je huid blijft deze substantie achter na het douchen of wassen. Bij gebruik van onthard water vorm deze substantie zich niet omdat er geen kalk meer is om dit te vormen. Je huid geeft van nature een beetje olie af. Door dit dunne laagje olie ervaar je meer gladheid en dus zachtere huid. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen met een gevoelige huid of eczeem. Hierdoor hoef je ook minder shampoo of zeep te gebruiken.

Het water smaakt inderdaad ook wat anders, maar dat ben je snel gewend. Het smaakt eigenlijk ook veel lekkerder vinden wij, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Als het goed is hoeven we nu de badkamer en douche-cel veel minder (tot niet) schoon te maken voor kalkresten. Verder hoeven we niet meer regelmatig de waterkoker van kalk te ontdoen en blijven hopelijk onze andere apparaten die water gebruiken langer werken. We zijn in elk geval heel blij met deze waterontharder.