Met behulp van Plex en Kodi kun je orde scheppen in je media collectie zodat je deze gemakkelijk kunt opzoeken en afspelen. Plex en Kodi software gebruiken hiervoor zogenaamde ‘scrapers’ die extra film en TV serie informatie ophalen (denk hierbij aan hoesjes, fanart, omschrijving, waardering, etc.).

In de meeste gevallen kunnen Plex en Kodi alle extra informatie wel vinden, maar soms niet en dan kun je de ‘scrapers’ helpen met zogenaamde NFO files en extra plaatjes. Deze NFO bevat dan al de informatie voor de ‘scrapers’ om de goede informatie op te halen. Je kunt zo’n NFO file natuurlijk handmatig invullen, maar veel eenvoudiger kan dit met de tool tinyMediaManager.

tinyMediaManager

tinyMediaManager is een uitgebreide mediamanager om je media bibliotheek op orde te brengen en te beheren. Alle informatie over films en series, zoals titels, artwork en metadata, wordt direct vanaf onder meer de bekende filmsite TMDb gehaald, waardoor je meteen over de juiste informatie beschikt. Bestanden zijn zo makkelijker terug te vinden en af te spelen. tinyMediaManager is gratis te gebruiken en beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De gratis versie gebruikt alleen TMDb als bron voor de media.
Het enige wat je hoef te doen is je mappen toe te voegen waar je Films en TV Series zijn opgeslagen. Dit doe je apart voor je Films en TV Series:Vervolgens kun je aangeven wat je wilt scrapen (bijvoorbeeld alleen je nieuw toegevoegde Media):Je kunt in Settings nog ontzettend veel instellen wat je precies allemaal wilt hebben:Nadat je de ingstelde info hebt opgehaald zul je zien dat er wat extra files bij de Media staan. Ik haal bijvoorbeeld de NFO, fanart en poster op met tinyMediaManager en krijg dan:

film (2021).mkv
film (2021).nfo
film (2021)-fanart.jpg
film (2021)-poster.jpg
film (2021).nl.srt

Wanneer ik deze Media nu aanbied aan Plex of Kodi zul je zien dat meteen de juiste informatie wordt opgehaald en getoond.

Conclusie

tinyMediaManager is een uitstekende tool om allerlei extra informatie voor je media bibliotheek te vinden. Je merkt meteen dat over elke functie van dit programma goed is nagedacht. De gratis versie is voor bijna iedereen eigenlijk wel voldoende. Wil je de makers ondersteunen dan kun je de Pro versie aanschaffen die nu US$ 10,= per jaar kost en meer informatie-bronnen ondersteunt (denk aan o.a. IMDB).