Slimme meter uitlezen in Pimatic

Slimme meter installatie

Vanuit de overheid is bepaald dat iedereen voor eind 2020 een slimme meter krijgt aangeboden. Slimme meters zijn digitale energiemeters die in de plaats komen van je huidige elektriciteitsmeter en gasmeter. Deze meter geeft automatisch tweemaandelijks je energieverbruik door aan de netbeheerder. Zo blijft je zelf handig op de hoogte van je energieverbruik. Je hoeft dus zelf geen meterstanden meer door te geven.

Dit kwartaal was onze regio aan de beurt en we kregen dan ook een berichtje van Enexis om een afspraak te maken. Het plaatsen zelf duurde ongeveer 1 uur en stelde niet zo heel veel voor. Er werd bij ons een Itron smartmeter voor gas geplaatst die zijn gegevens draadloos verstuurd naar de Landis+Gyr Elektriciteit smartmeter. De gegevens van de Landis+Gyr smartmeter kun je zelf uitlezen door deze via een zogenaamde P1 Converter kabel te verbinden met je Raspberry Pi.

P1 Converter Kabel

Ik heb bij Smartmeterdashboard.nl een P1 Converter Kabel V2 gekocht.
Om te kijken wat er over de lijn ging heb ik het volgende commando uitgevoerd:

Dit leverde bij mij de volgende output op:

In bovenstaande output herken je meteen de volgende datagrammen waarin we geïnteresseerd zijn.

Dit is respectievelijk je verbruik tegen laag en hoog tarief (1.8.1 en 1.8.2), je actueel verbruik (1.7.0) en je totaal gasverbruik (24.2.1).

Smartmeter2 Plugin voor Pimatic

Nu bestond er voor Pimatic al een ‘smartmeter2’ plugin die je elektriciteit en gasmetingen zou uitlezen. Toen ik deze gebruikte merkte ik echter dat mijn elektriciteit wel werden uitgelezen, maar mijn gas niet. Ik ben toen even in de code gedoken en heb dit zelf maar opgelost.

In de file ‘\home\pi\pimatic-app\node_modules\pimatic-smartmeter2\p1meterdata.js’ moet je de volgende regel veranderen:

Ik moest nu even een goede regular expression maken om mijn gasmeting uit te lezen. Met behulp van deze site site kon ik handig checken hoe ik mijn regular expression moest maken. Ik heb bovenstaande regel nu veranderd in:

Importeren gegevens in Pimatic

Nu werden ook mijn gasmetingen netjes uitgelezen m.b.v. Pimatic. Ik wilde in Pimatic met deze gegevens ook uitgebreidere statistieken maken. Zo is het handig om te weten wat je uur en dag verbruik van je elektriciteit en gas is. Verder kun je het nog meer inzichtelijk maken om er gelijk de kosten aan te verbinden daar je immers weet wat je voor je elektriciteit en gas betaald. Uiteindelijk heb ik de config.json file van Pimatic de volgende zaken toegevoegd:

Aan de ‘plugins’ sectie

Aan de ‘devices’ sectie:

PS: Let op dat je serialport instelt n.a.v. jouw situatie. Dit kun je snel zien door het commando: ‘sudo dir /dev/serial/by-id/’

Aan de ‘Rules’ sectie:

Aan de ‘variables’ sectie:

Uiteindelijk levert dit in Pimatic het volgende overzicht voor je Smartmeter op:
Het leuke is dat je van elke variable een grafiek kunt tonen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een goed inzicht krijgen wanneer je het meeste elektriciteit op een dag gebruikt en uitvinden hoe dat komt. Zo kun je bijvoorbeeld minder zuinige apparaten opsporen.Als je vervolgens ook nog de kosten toont wordt je een stuk bewuster van je energie-verbruik. Ik vind het in elk geval erg handig.

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
7 Comment threads
9 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
marcelWouterMauriceHenri MatthijssenErwin Recent comment authors

Frans Romen
Gast
Frans Romen

Hallo Henri,
Ik moet je eerst complimenteren met betrekking tot je duidelijke blogs. Ik ben momenteel vooral bezig met Pimatic en de topics hebben een sfeer van achteloos programmeursjargon die niet iedereen zal begrijpen.
Mijn kennis is vooral electronisch (nog uit de buizentijd en alles wat ik daarna via Elektuur/Elektor en heel veel boeken heb vergaard) gebaseerd op je motto linksboven (Ik ben 72). Genoeg.., nu mijn probleem: Mijn Pimatic met 7″ display hangt als luxe thermostaat in de kamer veel te ver van mijn slimme meter. Ik heb al een paar Wemos-bordjes en ESPimatic daarop geinstalleerd, de convertorkabel in bestelling, dus ik hoop met die Wemos contact te krijgen met Homeduino. De sites gegoogled, maar nog niet zo’n voorbeeld tegengekomen. Heb je misschien suggesties/tips met betrekking tot te definieren devices?
Bij voorbaat mijn dank, groet, Frans

Frans Romen
Gast
Frans Romen

Hallo Henri,
Bedankt nog voor je snelle reactie. Ik heb inmiddels de meteruitlezing draaien op een Pi 2 die ik nog had liggen met Pimatic (versie 0.8.107) en alles werkt (na aanpassing van when naar if) prima. Echter, de Pi3 waarnaar ik de informatie van de smartmeter wil zenden heeft Pimatic (versie 0.9.39). Ook daar heb ik de aanvullingen op config.json gezet.
Op een of andere manier is deze Pimaticversie veel punctueler met betrekking tot code, want in de debuglog
krijg ik een lange reeks van foutmeldingen op de rule-statements en blijven deze disabled. Ik heb me suf zitten lezen maar (met mijn beperkte programmeerkennis) kan ik geen fouten ontdekken.

Heb je enig idee wat dit kan zijn? Ik weet ook niet op welke Pimatic-versie jpuw code loopt.
Bij voorbaat dank. Groet, Frans

Frans Romen
Gast
Frans Romen

Hallo Henry

Heel graag, we gebruiken dezelfde versie, dus er moet toch iets zijn wat dit beinvloed. Ik hoe wel van een beetje puzzelen. Dat kan wat mij betreft rechtstreeks naar mijn emailadres.
Bij voorbaat dank, Groet, Frans

Erwin
Gast
Erwin

Hoi Henri,

Ik ben begonnen met het uitvoeren van dit blog, echter kom ik erachter dat ik een andere slimme meter heb dan jij. Namelijk de Kaifa E0025.

Zoals je op de foto kan zien, past de P1 kabel in mijn slimme meter, echter zie ik geen logging voorbij komen op mijn raspberry. Heb je misschien enig idee hoe ik deze blog kan uitvoeren voor deze type slimme meter?

smartmeter.jpg
Henri Matthijssen
Gast

Kijk op welke USB poort je slimme meter op de Raspberry Pi is aangesloten en check dan welke output er voorbij komt. In mijn geval deed ik dat met het commando:

sudo cat /dev/serial/by-id/usb-FTDI_P1_Converter_Cable_P11AS8BB-if00-port0

(verander gedeelte achter /dev naar jouw situatie.

Maurice
Gast
Maurice

gisteren is mijn slimme meter vervangen voor het sagecom model dus zag ik gelijk aanleiding (aangezien mijn USB to serial kabeltje niet direct werkte) om pimatic uit te breiden met de services en rules uit dit blog.
Ook een paar kleine aanpassingen gemaakt (extra variabelen voor netbeheer en transportkosten, deze meegenomen in de berekening van de dagtotalen, extra device die de tariefstand van de meter aangeeft en de meterstanden van hoog en laag tarief los getrokken)
En dat werkt prima! bedankt hiervoor 🙂

Wouter
Gast

Heel veel dank voor deze uitleg! Het was even puzzelen, maar het werkt nu perfect!

Het enige waar ik tegenaan liep met je beschrijving was dat in de regel ‘/dev/serial/by-id/usb-FTDI_P1_Converter_Cable_P11AS8BB-if00-port0’ het stukje P11AS8BB nog vervangen moest worden voor het serienummer van mijn kabeltje. Voor degenen die na mij nog aan het knutselen gaan en hier tegenaan lopen: uiteindelijk kon ik de benodigde regel vinden met het commando ‘sudo dir /dev/serial/by-id/’.

Terzijde, bij mij leverde het commando ‘sudo cat /dev/serial/by-id/usb-FTDI_P1_Converter_Cable_P11AS8BB-if00-port0’ (met P11AS8BB vervangen door mijn eigen serienummer) geen resultaat op. De output bleef helemaal leeg. Ik ben maar gewoon verder gegaan met het volgen van je uitleg en het werkt nu wel allemaal verder.

Nogmaals dank!