Regelmatig krijg ik de vraag hoe je problemen met de Windows Update tool kunt oplossen. Met een paar simpele commando’s kun je dit vaak oplossen.

Afgelopen week kwam de buurman langs dat hij geen Windows updates meer kon installeren en of ik hem kon helpen. Nu kan dit te maken hebben met een specifieke update die een conflict met je software/hardware oplevert, maar vaak is het een simpeler probleem. In de meeste gevallen kunnen er dan 2 dingen aan de hand zijn:

  1. Je downloaded updates zijn corrupt geraakt
  2. Er zijn systeem-bestanden corrupt

Beide problemen zijn zeer eenvoudig op de lossen.

Je downloaded updates kunnen corrupt zijn geraakt omdat bijvoorbeeld je computer gereset is tijdens het downloaden. In dat geval moeten we deze downloaded updates verwijderen en opnieuw downloaden. Ga hiervoor als volgt te werk:

Start DOS command prompt elevated (= als Administrator opstarten)
Voer uit: net stop wuauserv
Voer uit: rename c:\windows\SoftwareDistribution softwaredistribution.old
Voer uit: net start wuauserv
Voer uit: del /f /s c:\windows\softwaredistribution.old

Voordat je nu nieuwe updates gaat downloaden is het verstandig om ook te controleren of een van je systeem-bestanden corrupt is geraakt. Ook dit doe je vanaf DOS command-prompt door het volgende commando in te typen:

sfc /scannow

Nadat ik deze twee acties bij mijn buurman had uitgevoerd, ging het downloaden en installeren van de windows updates weer perfect.