Het is verstandig om voor elke dienst een nieuw paswoord aan te maken. Hoe je deze gemakkelijk beheert leg ik in deze blog uit.

Als je met Internet te maken hebt, dan zul je vast wel weten dat je bijna overal een paswoord nodig hebt om te kunnen registreren. Nu kun je overal hetzelfde paswoord gebruiken, maar dat is erg onverstandig. Als de paswoord-lijst van een van de sites waar je geregistreerd hebt gekraakt wordt, dan kan iemand wellicht ook hiermee inloggen, onder jouw naam, op andere sites. Het is derhalve verstandig om voor elke registratie een nieuw uniek paswoord te kiezen.

Nu wordt dit al snel een grote lijst, die je onmogelijk allemaal uit je hoofd kunt onthouden. Op Internet zijn er diverse programma’s om je paswoorden te beheren. Ik heb eens wat onderzoek gedaan en kwam uiteindelijk bij KeePass Password Safe uit. In combinatie met Dropbox is dit een fantastische oplossing om je paswoorden te beheren.

Het krachtige van dit pakket is dat het voor meerdere platformen beschikbaar is en dat je het dus m.b.v. een Dropbox ook cross-platform kunt gebruiken.

Het idee is dat de lijst met paswoorden is beschermd door een Master Paswoord. Dit is dan ook het enige paswoord dat je moet onthouden. Door je database (1 file) met paswoorden op een Dropbox op te slaan kun je deze cross-platform vanaf meerdere devices benaderen/updaten.

Je kunt eenvoudig paswoorden importeren van een verscheidenheid aan input-formaten (o.a. ook komma-delimited), dus de overstap naar dit programma is heel eenvoudig en snel.

Na wat zoeken heb ik ook een (betaalde) iPhone applicatie gevonden met de naam KyPass die met KeePass werkt en Dropbox ondersteuning heeft. Op deze manier kan ik overal ter wereld mijn paswoorden bekijken.