De Nefit Easy Thermostaat is een uiterste handige toevoeging aan je HR ketel. Met je smartphone kun je handig je HR ketel monitoren en instellen.

Je ziet tegenwoordig steeds meer de trend dat je apparaten in je huis met je telefoon via een App kunt aansturen. Ik was al langere tijd geïnteresseerd om onze thermostaat met mijn iPhone te kunnen bedienen, maar tot nu toe was nog geen enkel systeem dat onze huidige Nefit Ecomline HR Excellent HR30 HR ketel modulerend kon aansturen. Eventueel gaat dit wel via oplossingen die Aan/Uit regeling ondersteunen (b.v. Essent E-Thermostaat ), maar dat is niet zo comfortabel en zuinig als modulerend.

Mijn interesse was dan ook gewekt toen Nefit met de Nefit Easy uitkwam. Helaas ondersteunde deze eerst alleen maar de nieuwste Nefit HR ketels, maar sinds kort is er een Nefit Easy Adapter waarmee ook oudere Nefit HR ketels modulerend worden ondersteund. Deze Nefit Easy adapter ondersteunt de Nefit EcomLine en Economy HR ketels en is tevens geschikt voor OpenTherm-toestellen van andere merken. In de toekomst zal er tevens ook nog een Nefit Easy Connector Adapter beschikbaar komen met Aan/Uit regeling.

Op de Nefit Easy site kun je tevens erg veel video’s vinden met uitgebreide uitleg. De volgende video geeft een mooie intro over de mogelijkheden:

Nadat ik de Nefit Easy theromostaat en Nefit Easy adapter had besteld was het even wachten daar de Nefit Easy Adapter wat vertraging had met de uitlevering door Nefit. Ik heb deze gekocht bij CV-Shop daar deze shop de Nefit Easy Thermostaat en Adapter een stuk goedkoper kan leveren dan bij een officiële installateur.
In de doos van de Nefit Easy Adapter kun je het volgende vinden:
Het aansluiten van de Nefit Easy Adapter is erg gemakkelijk. Je hoeft alleen maar de draad die normaal gesproken van je huidige thermostaat naar je HR ketel loopt via de Adapter laten lopen.
Vervolgens dien je de Nefit Easy thermostaat nog aan te sluiten. Hiervoor zit in de doos een clip die je op de muur schroeft en waarmee je de draadjes naar je Nefit Easy Adapter vastdraait.
Vervolgens kun je op deze clip je Nefit Easy Thermostaat klikken. Nu hoef je alleen nog maar de Nefit Easy Adapter en HR ketel van stroom te voorzien. De eerste keer moet je het draadloze netwerk voor je Nefit Easy Thermostaat instellen, maar dat gaat erg eenvoudig. Vanaf nu kun je de HR ketel handmatig via het touchscreen van de Nefit Easy bedienen.
Erg handig zijn de vele symbolen op dit scherm die de status van je HR ketel vermelden.
Maar de kracht zit hem natuurlijk in de gratis Nefit Easy App. Hiermee kun je overal waar je een internet-verbinding hebt je Nefit Easy bedienen. Als je de App opstart dan kun je in het hoofdscherm snel de temperatuur aanpassen en schakelen tussen handmatige bediening of klokprogramma.
Met de Nefit Easy App kun je super eenvoudig je klok-programma instellen.
Verder zitten er allerlei nuttig toepassingen in de App zoals Aanwezigheidsdetectie, Aanwarmvervroeging, Vakantiefunctie, Openhaardfunctie en grafische weergave van gasverbruik. Hier komen nog steeds nieuwe toepassingen bij waarvan je de planning op de Nefit Site kunt controleren.

Ik ben benieuwd of we met deze nieuwe thermostaat ons energieverbruik nog verder omlaag kunnen krijgen. We krijgen er in elk geval alvast veel gemak voor terug.