Ik wilde al een tijdje het vloerplan van mijn huis in digitale vorm. Ik heb nog wel hele oude tekeningen van het huis in A0 formaat maar dat is niet echt handig. Dit alles werd nog eens extra getriggerd door de toevoeging van Unifi InnerSpace aan mijn Unifi Dream Machine Pro software en waarmee ik handig al mijn Unifi devices kan plaatsen op mijn vloerplan van elke verdieping.
Er is zeer veel software (o.a. SketchUp, Floorplanner en Sweet Home 3D) beschikbaar om zelf een vloerplan te tekenen, maar dan ben je wel even bezig met meten en tekenen. Ik dacht dat moet vast makkelijker kunnen. Na wat zoeken vond ik Magicplan.

Magicplan heeft een schitterende iPhone/iPad App die ingenieus gebruik kan maken van je camera en LiDAR sensor. Op deze manier hoef je niet zelf te meten en tekenen en kun je snel een grove scan maken van je hele huis en deze later nog fine tunen. Zie vooral ook het filmpje in de AppStore omschrijving zodat je snel een indruk krijgt hoe handig en snel het werkt.


Standaard kun je met magicplan gratis 2 projecten aanmaken waarbij elke project meerdere verdiepingen en kamers kan hebben. Dat is dus voldoende om je eigen huis te tekenen. Het verdienmodel van deze App zijn partijen die heel veel projecten nodig hebben (denk aan makelaars, constructie bedrijven, etc.) en die dan een maandelijks abonnement kunnen afnemen.

De App werkt heel eenvoudig en intuïtief. Je maakt eerst een project aan en binnen het project maak je dan je verdiepingen aan. Binnen elke verdieping kun je weer kamers aanmaken die je met je camera en LiDAR sensor kan inscannen. Als je daar mee klaar bent dan kun je de kamers aan elkaar schuiven en gaan fine tunen. De scan zal voor ongeveer 95% accuraat zijn. Je kunt bijvoorbeeld later de afmetingen nog aanpassen en diverse attributen toevoegen/verwijderen (bijvoorbeeld constructie elementen, meubels, etc.).

Je uiteindelijke resultaat kun je in diverse formaten exporteren.
Tevens kun je jouw creatie in 3D bekijken en doorheen lopen/scrollen.Naarmate je er langer mee bezig bent, gaat het maken van je plattegrond steeds gemakkelijker en sneller. Uiteindelijk heb ik er dit van gemaakt:


Conclusie

Met magicplan kun je eenvoudig en snel een plattegrond van je huis maken. De App is ontzettend stabiel en snel en werkt erg prettig. Ik kan iedereen deze gratis software aanraden.