Sinds 1 december 2021 is er in ons dorp ook glasvezel beschikbaar. Nu heb ik al heel lang een Ziggo-Alles-in-1 pakket (Internet Max, TV Start, Bellen) en hier ben ik heel tevreden over. Ik heb met Ziggo weinig problemen en het werkt zeer stabiel. Het enige nadeel is dat de upload snelheid van mijn internet laag is en de prijs redelijk hoog.

Kosten vergelijking met Ziggo

Ik heb me daarom eens wat verdiept wat glasvezel voor mij zou betekenen. Ik wil echter wel gebruik blijven maken van het TV signaal van Ziggo en als je surft op de site van Ziggo kun je bijna niet vinden dat dit ook los verkrijgbaar is. Ziggo probeert je zoveel mogelijk naar een Alles-in-1 pakket te ‘duwen’. Als je echter wat zoekt dan kun je Ziggo TV Start voor Euro 27,95 per maand vinden.

Ik ben daarom eens gaan rekenen en kwam op het volgende uit:

Huidige kosten Ziggo:
Internet Max, TV Start en Bellen (Euro 73,50 per maand)

Als ik voor internet zou overschakelen naar glasvezel via Tweak en ik betaal per jaar dan zou ik per maand kwijt zijn:

Ziggo TV Start (27,95) + Tweak (Euro 34,17 per maand) is in totaal 62,12 per maand.

Dat is dus Euro 11,38 dat ik minder per maand kwijt ben. Verder heb ik dan i.p.v. 600 MBit Download / 50 MBit Upload een snelheid van 1000 MBit Download / 1000 MBit Upload. De keuze was dus snel gemaakt.

Tweak provider

Ik heb bij Tweak gekozen voor Internet Only en maak gebruik van mijn eigen Router. Dit pakket wordt standaard geleverd met een Mediaconverter.
Hierbij gaat aan de ene kant je glasvezel verbinding en de andere kant verbind je de WAN poort van je router (in mijn geval de Unifi Dream Machine Pro).

Ik heb gekozen voor een overlappende periode van Ziggo. Pas toen glasvezel helemaal goed werkte heb ik Ziggo telefonisch gebeld om mijn abonnement om te zetten van ‘Internet Max + TV Start’ naar ‘Ziggo TV Start’ want dit kun je ook al niet online doen. Dit is temeer een indicatie dat Ziggo erg sterk de Alles-in-1 pakketten probeert te pushen.

Installatie

Het aansluiten van je glasvezel verbinding ging bij ons in 4 stappen. Als eerste wordt de glasvezel geplaatst voor het huis waar deze binnen moet komen. Hiervoor hoeft niet veel gegraven te worden daar de kabel onder de grond ‘geschoten’ wordt.
Vervolgens kwam de volgende persoon die de kabel van buiten naar binnen leidt. De derde stap (en weer verschillende persoon) was het lassen van de buiten glasvezel kabel naar een glasvezel access punt (AOP). Hierbij wordt de glasvezel kabel gestript en worden de twee glasvezels (blauw en groen) met een speciaal apparaat verbonden met de glasvezels van het AOP. In dit apparaat worden de glasvezels eerst uitgelijnd, naar elkaar bewogen, gelast en vervolgens getest.

De signaal sterktes van het AOP worden getest en het AOP wordt hierna bevestigd aan de wand.Tenslotte komt er nog iemand om de Mediaconverter aan te sluiten en te testen.


Snelheid

Toen kwam het spannende moment om de snelheid te gaan meten.

Ziggo gaf bij mijn moment opname de volgende meet-gegevens:
Vervolgens ging ik meten met de Tweak verbinding en kwam uit op:Dat is een aanzienlijk verbetering, vooral in upload snelheid en dat ook nog eens voor minder geld. Ik denk dat we nog heel veel plezier aan deze glasvezel verbinding gaan beleven, vooral m.b.t. de upload en snelle ping tijden.