Vorig jaar ben ik op glasvezel met Tweak als provider overgestapt. Dat heeft altijd fantastisch gewerkt en ik heb hier nooit een probleem mee gehad. Helaas is Tweak overgenomen door Odido en stopt er nu mee. Ik was dus gedwongen om naar een nieuwe provider te zoeken.

Als ik op internet lees dan komt Odido er niet altijd zo goed uit. Na lang zoeken kwam ik als beste alternatief uit op Glasnet. Voor bijna dezelfde prijs had ik dezelfde down- en upload snelheid en bovendien als extra ook nog een IPv6 adres. Verder kan ik gewoon dezelfde opstelling blijven gebruiken waarbij het modem, waarop glasvezel wordt aangesloten, weer aangesloten kan worden op mijn Unifi Dream Machine Pro.

Nu had ik echter geen ervaring met IPv6 en heb me daar een beetje in verdiept. Een IPv6-adres is 128 bits (d.w.z. 16 bytes) lang en wordt geschreven in 8 groepen van 4 hexadecimale cijfers, gescheiden door dubbele punten.

Bijvoorbeeld: 2001:0db8:85a3:0000:1319:8a2e:0370:7344

Je kunt de notatie verkorten door de “voorloop” nullen weg te laten. Zie voor meer uitleg de Wiki over IPv6.

Vooral de volgende YouTube video’s leggen het heel goed uit:


Bovenstaande YouTube video’s maken gebruik van het volgende IPv6 Cheat Sheet.

Instellen Unifi Dream Machine Pro

Je moet IPv6 ondersteuning wel goed instellen in je Unifi Dream Machine Pro want anders werkt het niet. Dit doe je op 2 plaatsen namelijk bij je ‘Networks’ en ‘Internet’ instellingen. Stel eerst je ‘Internet’ goed in en daarna ‘Networks’. Zie ook de volgende 2 screenshots:

Testen

Om te testen of je IPv6 goed werkt kun je de volgende site gebruiken:

http://test-ipv6.com/Internet Browser

In eerste instantie bleek IPv6 wel goed te gaan met Chrome, maar niet met Firefox. Dit bleek aan een instelling van Firefox te liggen. Om dit op te lossen ga je Firefox naar ‘about:config’ (van je URL) en zoek je naar instelling ‘network.dns.disableIPv6’. Zorg dat deze instelling op ‘false’ staat.

Tips

Om naar een URL te gaan met IPv6 gebruik je rechte haken in de URL

http://[ipv6-addres]

Voor je services op je Debian die je eerst met een port-forward kon bereiken vanaf het internet, moet je checken of deze ook op een IPv6 adres luistert. Dit kun je bijvoorbeeld checken met het volgende commando (verander port-nummer 8100 hieronder in jouw gewenste poort):

netstat -plunt |grep ":8100"

Conclusie

De overstap van Tweak.nl naar Glasnet.nl ging probleemloos en was in 1 minuut geregeld. De snelheden en ping tijden zijn verder erg goed en als extra heb ik nu naast een vast IPv4 adres ook nog een vast IPv6 adres. In IPv6 moet ik me nu nog wat verder gaan verdiepen, maar dat gaat vast goed komen.