In deze blog wordt uitgelegd welke stappen je moet volgen om je LSI 2308 SAS Firmware aan te passen. De P20 firmware is buggy en P19 wordt geadviseerd.

Voor mijn NAS systemen gebruik ik de gratis NAS4Free software. Op deze software zit lekker veel actieve ontwikkeling en recent is de 11.x branch uitgekomen. De grootste vernieuwing hierin is de upgrade naar de laatste FreeBSD 11.0-Release-P5 software en RRDGraph monitoring. Verder zijn de nodige services weer van de allerlaatste updates voorzien.

Vroeger was de regel meestal om niet te upgraden als je geen problemen hebt. Tegenwoordig kun je echter beter maar wel up-to-date zijn vanwege de vele beveiligings issues die je overal ziet gebeuren als je niet up-to-date bent. Ik heb daarom de sprong ook maar van de 10.x branch naar de 11.x branch NAS4Free software gemaakt.

Echter maakte ik nu voor allereerste keer problemen mee bij de upgrade van deze software. NAS4Free heeft voor mij altijd superstabiel gedraaid met uptimes van vele maanden. Echter bij de 11.x versie kreeg ik met mijn tweede NAS met het Asrock E3C224D4I-14S moederbord random hang ups binnen 2 dagen. Dat kun je natuurlijk voor een NAS niet hebben. Op mijn andere NAS met ASRock B75 Pro3-M moederobard had ik echter geen enkel probleem met de 11.x branch software. Deze draait al weken stabiel.

Het is nu zoeken wat precies het probleem is. Vele testen heb ik al uitgevoerd (o.a. memory, LAN ports, motoring settings, etc.), maar dit mocht geen van alle helpen. Vervolgens vond ik uit dat met de FreeBSD 11.0-Release-P3 er ook een nieuwe LSI SAS driver was geintegreerd. Dit kun je eenvoudig checken met het volgende commando:

sysctl -a | grep mps | grep version

Je krijgt nu als output:

dev.mps.0.driver_version: 21.01.00.00-fbsd
dev.mps.0.firmware_version: 20.00.04.00

Over het algemeen zeggen ze met FreeBSD dat de LSI SAS firmware versie moet overeen komen met je driver versie wat dus niet het geval is nu. Als je echter zoekt, dan zul je geen firmware versie 21 vinden voor de LSI SAS 2308. Na vele uitwisselingen van informatie op het NAS4Free forum werd er door iemand aangeraden om de LSI SAS firmware versie te downgraden van IT P20 naar IT P19, daar er met IT P20 vele problemen gerapporteerd zijn. Hieronder zie je welke stappen ik heb uitgevoerd om de LSI SAS firmware versie van IT P20 naar IT P19 te brengen voor het Asrock E3C224D4I-14S moederboard.

  1. Download Rufus Rufus voor het creeren van een bootable USK disk (FAT32)
  2. Download LSI 2308 SAS P19 IT versie firmware van de volgende lokatie 
  3. Unzip de file van stap 2 en copieer deze naar je bootable USB disk
  4. Boot van je USB disk
  5. Vind het SAS adres van je LSI controller door het volgende commando uit te voeren: sas2flsh -list
  6. Voer de batch-file ‘smc2308t.bat’ uit (duurt ongeveer 3-4 minuten)
  7. Wanneer je naar het SAS adres wordt gevraagd, voer de laatste 9 karakters hiervan in (bijvoorbeeld 00000da00)

Je hebt nu je LSI SAS firmware op IT P19 gezet die een stuk stabieler zou moeten werken. Ik ga dat nu weer monitoren en de tijd zal het leren of dit inderdaad de boosdoener is van een instabiele NAS box. Mocht dit niet werken dan heb ik nog altijd de 10.x software op een andere pendrive staan. De pendrive kan ik eenvoudig omwisselen. Met 10.x software van NAS4Free werkt de NAS namelijk wel stabiel.