Met een “Catch-all” email setting kun je unieke emails gebruiken voor elke dienst. Hierdoor heb je beter inzicht in je email-adres gebruik en meer privacy.

Tegenwoordig lees je erg regelmatig dat sites gehackt worden en dat het email-bestand met paswoorden is gestolen. Indien jij daarin staat ben jij dus ook potentieel slachtoffer met grotere gevolgen dan je denkt. Het wordt nog erger als jij voor vele diensten hetzelfde paswoord gebruikt. De hacker kan dan nl. proberen in te loggen op andere diensten met het email-adres/paswoord wat hij gestolen heeft. Ook kan hij bijvoorbeeld je email adres resetten zodat je er zelf niet meer bijkunt. Dit kan zelfs nog verder gaan door je ook bij andere sites uit te sluiten door gebruik te maken van de ‘Paswoord vergeten’ optie op die sites.

Nu is sowieso tegenwoordig de gouden regel om voor iedere dienst/site een uniek paswoord aan te maken. Die kun je onmogelijk allemaal zelf onthouden en daarom gebruik ik hiervoor KeePass. Ik heb hier beschreven hoe ik dat allemaal heb opgezet.

Nu is er een hele simpele truc om de ‘schade’ te beperken als je email wordt gestolen bij een site. Gebruik voor iedere dienst die je gebruikt een uniek email-adres en stel een catch-all regel in die het onbekende email-adres forward naar je echte email-adres. Voor de ‘catch-all’ functionaliteit moet je wel je eigen domein-naam hebben. Ik zelf maak gebruik van de diensten van AlphaMegaHosting en ben hierover erg tevreden. Dit artikel is niet gesponsord door hun, maar aangezien ik erg tevreden ben beschrijf ik hoe je het bij hun instelt.

Een eigen domain-naam met email is echt niet zo duur als je misschien in eerste instantie denkt. Vooral als je voor meerdere jaren tegelijk afsluit zijn de kosten erg gering voor hetgeen je krijgt. Ik heb zelf voor 5 jaar afgesloten en dan betaal je inclusief BTW minder dan Euro 24,= per jaar.
Je hebt hierbij je eigen domein-naam (hoe cool is dat!) en tevens 10 email-boxen van in totaal 1 GB. Verder kun je je domein-naam redirecten naar een andere URL. Als je bijvoorbeeld in je browser https://matthijsseninfo.nl intypt dan wordt deze redirect naar mijn eigen server (https://eye-vision.homeip.net) waarop deze blog draait.

Je kunt dus 10 email-adressen instellen voor je domein-naam met een eigen email-box. Je kunt echer ook instellen dat een email-adres dat niet bestaat voor je domein-naam wordt doorgestuurd (catch-all) naar een andere email-adres. Dit kan bijvoorbeeld een bestaand email-adres van je domein-naam zijn.


Ik gebruik deze truc als ik mij registreer voor een dienst/site. Stel dat ik iets bij Wehkamp wil bestellen en ik moet mij registreren. Dan gebruik ik in dat geval het email-adres ‘wehkamp@matthijsseninfo.nl’. Op deze manier kun je ook snel uitvinden via welke site je nu opeens spam krijgt. Deze kun je dan eenvoudig blokkeren/verplaatsen in Outlook met de ‘Rule’ optie.Met deze eenvoudige truc ben je dus een stuk veiliger bezig en heb je meer opties om achteraf de ‘schade’ te beperken. Een bijkomend voordeel is dat Google, Facebook, etc. zo lastiger een profiel van je kan maken en dus je privacy meer gewaarborgd is.